Psyko-elokuvan John Gavin on kuollut – palkattiin Bondiksi Lazenbyn tilalle

psykogavinleigh1
Janet Leigh ja John Gavin elokuvassa Psyko (1960). Kuva: Universal Studios

Alfred Hitchcockin Psykon (1960) tunnettu ja melkein James Bondiksi päätynyt yhdysvaltalaisnäyttelijä John Gavin kuoli perjantaiaamuna 86-vuotiaana. Gavinin kuolemasta uutisoi The Hollywood Reporter.

Kaliforniassa huhtikuun 8. päivänä vuonna 1931 syntyneen Gavinin vanhemmat olivat meksikolais- ja chileläistaustaisia, ja poika nimettiin isänsä mukaan Juan Vincent Apablasaksi. Korean sodan aikaan Yhdysvaltain merivoimissa palvellut Gavin tarjosi kotiutumisensa jälkeen itseään perhetuttavan, elokuvatuottaja Bryan Foyn tekniseksi neuvonantajaksi Taisteluasemat-nimisen merisotaelokuvaan, joka valmistui vuonna 1956. Tarjoukseen tarttumisen sijaan Foy hankki Gavinille koekuvaustilaisuuden Universal International Pictures -studiolta,  minkä seurauksena Gavin teki sopimuksen studion kanssa.

Gavinin ensimmäisissä elokuvarooleissa vuonna 1956 hänen taiteilijanimensä oli vielä hakusessa: oikean Apablasa-nimensä sijaan nuorukainen kokeili ensin nimeä John Gilmore ja sitten John Golenoria, kunnes päätyi John Gaviniin.

suurintaetsimassa1
Gavin ja Lana Turner elokuvassa Suurinta etsimässä (1959). Kuva: Universal Studios

Melodraaman mestarin nuori löytö

Gavin nähtiin elokuvauransa ensimmäisinä vuosina pääasiassa lännenelokuvissa, kunnes hän sai läpimurtoroolinsa Douglas Sirkin Rakasta tänään, huomenna... -elokuvasta (1958). Sirkin elokuva pohjautuu Erich Maria Remarquen romaaniin ja kertoo toisen maailmansodan aikaan rintamalla olevasta saksalaispojasta, joka palaa lomalla kotiinsa vain todetakseen, ettei hänen tuntemaansa Saksaa enää ole. Gavin sai elokuvan pääroolin, ja kirjailijamestari Remarque nähtiin itsekin elokuvassa. Remarquen Länsirintamalta ei mitään uutta -romaanista syntyi jo vuonna 1930 Lewis Milestonen ohjaama menestyselokuva.

Sirkin elokuva toi Gavinille parhaan miestulokkaan Golden Globe -palkinnon. Sirkin ja nuoren näyttelijän yhteistyö jatkui välittömästi Fannie Hurstin romaaniin pohjautuneella Suurinta etsimässä -elokuvalla (1959). Sirkille ominaisesti elokuva käsitteli tärkeitä yhteiskunnallisia aiheita melodraaman keinoin. Gavin sai elokuvan miespääroolin ja pääsi itsensä Lana Turnerin vastanäyttelijäksi. Filmin hyvästä menestyksestä huolimatta Sirk jätti elokuvanteon, eikä Gavinin yhteistyö hänen kanssaan voinut jatkua.

skandaaliprinsessa1
Sophia Loren ja Gavin elokuvassa Skandaaliprinsessa (1960). Kuva: Paramount Pictures

Psyko, Spartacus ja Curtizin elokuva samana vuonna

Kahden Douglas Sirkin elokuvan jälkeen Gavin oli lupaava ja tunnettu uusi nimi Hollywoodin tähtitaivaalla. Vuonna 1960 hänet nähtiin neljässä elokuvassa, joista ensimmäisenä valmistui Michael Curtizin ohjaama Skandaaliprinsessa. Itävallassa kuvattu 1900-luvun alun epookki oli mestariohjaaja Curtizin (Casablanca, Mildred Pierce) viimeisiä elokuvia, ja Gavin nähtiin sen kolmanneksi suurimpana tähtenä Sophia Lorenin ja Maurice Chevalierin jälkeen.

Toinen Gavinin vuoden 1960 elokuvista on myös hänen uransa merkittävin: Alfred Hitchcockin ohjaama kauhujännäri Psyko. Halvalla tuotettu ja mustavalkoisena kuvattu, mutta Hitchcockin visuaalisen tarinankerronnan hienoimpiin taidonnäytteisiin lukeutuva tarina rakkaudesta, petoksesta ja murhasta. Gavin nähdään elokuvassa Janet Leigh'n näyttelemän Marion Cranen poikaystävänä, joka yhdessä tyttöystävänsä siskon (Vera Miles) kanssa lähtee etsimään kadonnutta Marionia. Gavin jäi auttamattomasti Leigh'n ja eritoten Anthony Perkinsin varjoon.

Psyko sai neljä Oscar-ehdokkuutta, fantastisen yleisömenestyksen ympäri maailman ja täysin ansaitusti elokuvahistorian suuren klassikon maineen. Nyt, Gavinin kuoltua, 88-vuotias Vera Miles on elokuvan viimeinen yhä elossa oleva tähti.

psykojohngavin1
Vera Miles, John Gavin ja Janet Leigh Psykon mainoskuvassa. Kuva: Universal Studios

Syksyllä 1960 ensi-iltansa sai Stanley Kubrickin suurelokuva Spartacus, jossa Gavin näytteli Julius Caesarin roolin. Yli kolmituntinen spektaakkeli on täynnä suuria filmitähtiä: Kirk Douglas, Jeam Simmons, Laurence Olivier, Tony Curtis ja Charles Laughton nähdään keskeisimmissä rooleissa.

Gavinin vuoden neljäs ja viimeinen elokuva oli David Millerin ohjaama psykologinen trilleri Keskiyön seitti, joka kuvattiin Lontoossa. Elokuvan pääosissa nähtiin Doris Day, Rex HarrisonMyrna Loy ja Roddy McDowall. Gavinin ja ohjaaja Millerin yhteistyö jatkui Varastetuilla syleilyillä (1961), joka pohjautui Suurinta etsimässä -filmin tapaan Fannie Hurstin romaaniin. Susan Haywardin ja Gavinin tähdittämä tarina avioliiton ulkopuolisesta suhteesta oli filmattu jo aiemmin kahdesti.

kylmaasotaajarakkautta1
Sandra Dee ja Gavin elokuvassa Kylmää sotaa ja rakkautta (1961). Kuva: Universal Studios

Kolme elokuvaa Sandra Deen kanssa

Vuonna 1961 kolmikymppinen Gavin ja 19-vuotias Sandra Dee näyttelivät rakastavaisia kahdessa elokuvassa. Jo Sirkin Suurinta etsimässä -elokuvassa yhdessä nähdyt nuoret mukailivat ensin Shakespearen Romeota ja Juliaa Peter Ustinovin  Kylmää sotaa ja rakkautta -komediassa. Ustinovin omaan näytelmään pohjautuva elokuva oli hänen itsensä ohjaama ja käsikirjoittama, ja lisäksi Ustinov myös näytteli filmissä. Harry Kellerin ohjaama Opettaja rakastuu puolestaan on jatkoa Debbie Reynoldsin tähdittämälle Tammylle ja suurelle maailmalle (1957), mutta jatko-osassa Reynolds on vaihtunut Deehin. 

Opettaja rakastuu oli Gavinin itsensä mielestä pohjanoteeraus, mikä on saattanut olla syynä siihen, että hän ei jatkanut sopimustaan Universal International Pictures -studion kanssa. Vuonna 1962 Gavinista tuli freelance-näyttelijä, mutta onnettomin seurauksin: sopimukset kolmesta eurooppalaisesta elokuvasta kariutuivat kaikki. Niinpä Gavin vietti seuraavat vuodet televisiossa, kunnes palasi valkokankaille 1960-luvun loppupuolella. Vuonna 1967 hänellä oli sivurooli Julie Andrewsin tähdittämässä Moderni Millie -musikaalissa, ja Gavinin suunnitelmat ulkomaisista elokuvarooleista toteutuivat nekin vihdoinkin.

Vuonna 1969 Gavin oli yksi monista niminäyttelijöistä Bryan Forbesin komediassa Hupsu kreivitär, jonka nimiroolia Katharine Hepburn näytteli. Huomattavasti kehnompaa kastia edustaa Clive Donnerin ohjaaman Hei, pussycat!:n (1965) viisi vuotta myöhemmin valmistunut jatko-osa, jossa Gavin oli suurin nimi. 

 

Melkein Bondiksi

Gavinin uralla oli tapahtua 1970-luvun alussa merkittävä käänne. James Bond -elokuvien tuottaja Albert Broccoli palkkasi Gavinin näyttelemään Bondia Timantit ovat ikuisia -elokuvassa (1971), sillä edellisessä filmissä Bondina nähtyyn George Lazenbyyn ei oltu tyytyväisiä eikä Sean Connery ollut halukas jatkamaan roolissa. Kuitenkin ennen kuvausten alkua Broccoli teki Connerylle tarjouksen, josta hän ei voinut kieltäytyä. Niinpä Connery palasi Bondin rooliin, mutta Gavinille maksettiin silti koko sopimuksen mukainen palkkio.

Gavin teki viimeisen elokuvaroolinsa vuonna 1978, mutta jatkoi näyttelemistä televisiossa vuoteen 1981 asti. Vuonna 1981 presidentti Ronald Reagan nimitti espanjaa sujuvasti puhuvan Gavinin Yhdysvaltain Meksikon-suurlähettilääksi.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).