Brittiohjaaja Anthony Harvey on kuollut – Leijona talvella -klassikon ohjaaja ja Tri Outolemmen leikkaaja

leijonatalvellastill1
Peter O'Toole ja Katharine Hepburn elokuvassa Leijona talvella (1968). Kuva: Studio Canal

Brittiläinen elokuvaohjaaja Anthony Harvey kuoli kotonaan Yhdysvaltain Southamptonissa marraskuun 23. päivänä. 87-vuotiaana kuollut Harvey oli syntynyt Lontoossa kesäkuun 3. päivänä vuonna 1930.

Harvey sai ensikosketuksensa elokuvantekoon lapsinäyttelijänä. 15-vuotiaana hänet nähtiin Gabriel Pascalin ohjaamassa Caesar ja Kleopatrassa (1945), jonka käsikirjoituksen itse George Bernard Shaw laati. Elokuvan päärooleissa nähtiin Claude Rains, Stewart Granger ja Vivien Leigh.

1950-luvun alussa Harvey mielenkiinto siirtyi näyttelemisestä elokuvantekoon. Hän työskenteli ensin apulaisleikkaajana kolmessa suuressa brittielokuvassa, ja hänen työllistäjiään olivat muun muassa ohjaajaveljekset Roy ja John Boulting. Boultingin veljesten ansiosta Harvey pääsi etenemään myös varsinaiseksi leikkaajaksi. Harvey leikkasi muun muassa kaksi Boultingin veljesten tekemää ja Peter Sellersin tähdittämää komediaa, mistä alkoi lyhyt yhteistyö Sellersin kanssa. Ensin Harvey leikkasi Anthony Asquithin ohjaaman Miljoonaperijättären (1960), jonka pääosissa Sellers ja Sophia Loren nähtiin. Sen jälkeen vuorossa oli Stanley Kubrickin Lolita (1962) ja Tohtori Outolempi eli: kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia (1964), joista varsinkin jälkimmäinen oli Harveyn taidonnäyte leikkaajana. Sellers nähtiin Lolitassa tärkeässä sivuroolissa, Tohtori Outolemmessä peräti kolmessa eri pääroolissa.

Harveyn leikkaajan uran tärkeimpiin töihin lukeutuvat myös Guy Greenin Vihainen hiljaisuus (1960) ja Bryan Forbesin Salattu rakkaus (1962). Kun Harvey vielä Tohtori Outolemmen perään leikkasi Martin Rittin klassikkoelokuvan Mies kylmästä (1965), aukeni hänelle mahdollisuus omaan ohjaajauraan.

leijonatalvellastill2
Hepburn ja O'Toole elokuvassa Leijona talvella (1968). Kuva: Studio Canal

Harveyn ohjaajaura alkoi Amiri Barakan näytelmään pohjautuneella Maanalaisessa-draamalla (1966), jonka pääosissa nähdään valkoihoinen Shirley Knight ja mustaihoinen Al Freeman Jr. Elokuvalla on kestoa vain 55 minuuttia, mutta siitä huolimatta se sai teatterilevityksen Suomessakin saakka.

Myös Harveyn seuraava ohjaustyö, hänen uransa tunnetuin teos Leijona talvella (1968), on näytelmäfilmatisointi. James Goldmanin näytelmään pohjautuva ja näytelmäkirjailijan itsensä käsikirjoittama valkokangassovitus kertoo 1100-luvun lopulle sijoittuvan tarinan Englannin kuningas Henrik II:n suhteesta vaimoonsa Eleanoriin ja vallanhimoisiin poikiin. Leijona talvella oli brittiläis-yhdysvaltalainen yhteistuotanto, maltillisella budjetilla tuotettu laatufilmi, joka suurten tähtiensä ansiosta tavoitti myös suuren yleisön. Kuninkaan roolissa nähtiin 36-vuotias Peter O'Toole ja kuningattarena Katharine Hepburn, kaksi elokuvahistorian arvostetuimpiin lukeutuvaa näyttelijää. O'Toole oli näytellyt samaista hahmoa jo Peter Glenvillen ohjaamassa Becketissä (1964) suurella menestyksellä. Anthony Hopkins ja Timothy Dalton tekivät uransa ensimmäiset merkittävät filmiroolinsa Harveyn ohjauksessa.

Leijona talvella sai seitsemän Oscar-ehdokkuutta, mukaan lukien parhaan elokuvan ja ohjauksen ehdokkuudet, mutta palkittiin vain musiikistaan, käsikirjoituksestaan ja Hepburnin pääroolista. Harveyn ja Hepburnin yhteistyö jatkui vielä peräti kolmella teoksella, kahdella tv-elokuvalla ja yhdellä valkokangasfilmillä. Televisioelokuvia ovat Tennessee Williamsin Lasisen eläintarhan filmatisointi vuodelta 1973 ja Rakkautta, rakkautta vain (1994), jonka valmistuessa Hepburn oli jo 91-vuotias. Valkokangaslevitykseen kaksikko teki Kerrasta poikki -nimisen komedian (1984), jonka toisessa pääosassa nähdään Nick Nolte.  O'Toolen ja Harveyn yhteistyö jatkui vain yhdellä teoksella, Svengali-nimisellä televisioelokuvalla vuonna 1983.

Leijona talvella -filmin suuren menestyksen myötä Harvey ohjasi heti seuraavaksi toisen Goldman-sovituksen, Ollaanpa jättiläisiä (1971), jossa psykiatrisen sairaalan potilas kuvittelee olevansa Sherlock Holmes. Sairaalassa hän tutustuu hoitajattareen, joka sattuu olemaan nimeltään Watson. George C. Scottin ja Joanne Woodwardin tähdittämä elokuva oli onnistunut, mutta suurta yleisö- tai arvostelumenestystä siitä ei tullut.

Ruotsalaisnäyttelijä Liv Ullmannin kanssa Harvey teki kaksi elokuvaa, Kuningattaren (1974) ja vain pienimuotoisen levityksen saaneen Richard's Thingsin (1980).  Harvey ohjasi myös Ali MacGraw'n tähdittämän Kaksinpelin (1979) sekä lännenfilmin Kotkan siivet (1979).