Bond-tyttö Karin Dor kuoli 79-vuotiaana

elatvainkahdestistill124
Sean Connery ja Karin Dor elokuvassa Elät vain kahdesti (1967). Kuva: EON / MGM

 Helga Brandtin roolissa Bond-filmissä Elät vain kahdesti (1967) nähty Karin Dor kuoli maanantaina müncheniläisessä hoitokodissa. Dor oli kuollessaan 79-vuotias, hän oli syntynyt Saksassa helmikuun 22. päivänä vuonna 1938.

Dor, syntymänimeltään Kätherose Derr, aloitti elokuvauransa 1950-luvun alussa. Yksi Dorin ensimmäisistä rooleista oli vuonna 1954 valmistuneessa Rosen-Reslissä, jonka ohjaajan Harald Reinlin kanssa näyttelijätär avioitui samana vuonna. Reinl oli Doria liki kolmekymmentä vuotta vanhempi.

Reinl tunnettiin Suomessakin Winnetou-lännenelokuvistaan, joista kahdessa Dorilla oli rooli. Vuonna 1968 eronneen pariskunnan tunnetuin yhteinen filmi on Tri Mabusen paluu (1962), joka on kuudes osa Fritz Langin jo 1920-luvulla aloittamassa kauhuelokuvasarjassa. Kauhuelokuvagenreen lasketaan myös Don Sharpin ohjaama Fu Manchu – kauhun mestari (1965), jossa Dor näytteli Christopher Leen kanssa.

elatvainkahdestistill248karindor
Karin Dor elokuvassa Elät vain kahdesti. Kuva: EON / MGM

Lewis Gilbertin ohjaaman ja Sean Conneryn tähdittämä Elät vain kahdesti -elokuvan jälkeen Dor sai päähenkilön rakastajattaren roolin Alfred Hitchcockin Topazista (1969). Ohjaajamestarin kolmanneksi viimeinen ja yksi vähiten tunnetuimmista elokuvista pohjautuu Leon Urisin romaaniin. Suuri sivurooli Hitchcock-filmissä ei lopulta tuonutkaan Dorille laajaa näkyvyyttä elokuvan vaatimattomaksi jääneen yleisömenestyksen takia.

Topazin jälkeen Dor palasi saksalaisten elokuvien ja tv-tuotantojen pariin. Viimeisen elokuvaroolinsa hän teki vuonna 2015.

Yksi Dorin 1950-luvun rooleista oli Frit Umgelterin elokuvassa Mit Eva fing die Sünde an (1958), jonka yhdysvaltalainen levittäjä kuvasi elokuvaan lisää seksikohtauksia sikäläistä levitystä varten. Lisäkuvauksien ohjaamisesta vastasi elokuvauraansa
aloitellut Francis Ford Coppola.

Dorin kuolemasta uutisoi muun muassa The Hollywood Reporter.