kerrominullezorbasstill1
Anthony Quinn ja Alan Bates elokuvassa Kerro minulle, Zorbas (1964). Kuva: Fox

Oscar-palkittu kuvaaja Walter Lassally kuoli maanantaina kreikkalaisessa sairaalassa leikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin, The Hollywood Reporter uutisoi. Lassally oli syntynyt Berliinissä joulukuun 18. päivänä vuonna 1926 ja oli kuollessaan 90-vuotias.

Lassally oli 12-vuotias, kun hänen perheensä muutti Saksasta juutalaisvainoja pakoon Lontooseen. Riversiden elokuvastudioilta klaffipoikana töitä saaneesta Lassallysta tuli ennen pitkää dokumentti- ja lyhytelokuvien kuvaaja. 1950-luvun lopulla hän oli merkittävässä roolissa brittiläisen uuden aallon elokuvan synnyssä.

kaikistakapinallisinstill1
Tom Courtenay elokuvassa Kaikista kapinallisin (1962).

Työväenluokasta kertovia dokumenttielokuvia Karel Reiszin, Lindsay Andersonin ja Tony Richardsonin kanssa tehnyt Lassally löi itsensä läpi pitkien elokuvien kuvaajana Richardsonin palkattua hänet Hunajan maun (1961) kuvaajaksi. Yhteistyö jatkui Kaikista kapinallisemmalla (1962), joka Hunajan maun tapaan edusti uutta brittielokuvaa: realismiin pyrkiviä kertomuksia tavallisista työväenluokan ihmisistä porvarien ja aristokraattien sijaan. Sisällön lisäksi realismia oli myös kuvauksessa ja näyttelijäntyössä.

hunajanmakustill1
Murray Melvin ja Rita Tushingham elokuvassa Hunajan maku (1961).

Richardsonin ja Lassallyn yhteistyö päättyi Tom Jones – hulivilihurmuriin (1963), komediaan naisia naurattavasta äpäräpojasta 1700-luvun Englannissa. Albert Finneyn tähdittämä elokuva tehtiin maltillisella budjetilla, mutta kahdesta aiemmasta filmistä poiketen väreissä. Elokuva saavutti suuren yleisönsuosion ympäri maailman ja voitti neljä Oscaria, mukaan lukien parhaan ohjauksen ja elokuvan palkinnot.

Lassallyn uran toinen merkittävä ohjaaja oli kreikkalainen Michael Cacoyannis, oikealta nimeltään Mihalis Kakogiannis, johon hän tutustui jo vuonna 1954. Kaksikon yhteistyö kattoi kaikkiaan viisi elokuvaa, joista ensimmäisenä valmistunut A Girl in Black (1956) voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Golden Globen samana vuonna jaetusti Erik Blombergin Valkoisen peuran (1952) kanssa. Cacoyannisin ja Lassallyn tunnetuin yhteinen filmi on kuitenkin Anthony Quinnin tähdittämä Kerro minulle, Zorbas (1964). Liki kaksi- ja puolituntinen draamakomedia kuvattiin tietysti Kreikassa, mustavalkoisena ja pienellä budjetilla. Nikos Kazantzasin romaaniin pohjautuva elokuva oli suuri yleisömenestys ja voitti kolme Oscaria, niistä parhaan kuvauksen palkinnon Lassallylle.

Richardsonin ja Cacoyannisin jälkeen Lassally kuvasi vielä lukuisia pitkiä elokuvia, tv-töitä ja dokumentteja. Yhdysvaltalaisohjaaja James Ivoryn kanssa Lassally teki peräti neljä pitkää elokuvaa, yhden tv-elokuvan ja yhden puolipitkän filmin. Lisäksi Lassally kuvasi muiden ohjaajien elokuvia Ivoryn tuotantoyhtiölle.

kaikistakapinallisinstill2
Tom Courtenay elokuvassa Kaikista kapinallisin (1962).

tomjonesstill1
Albert Finney elokuvassa Tom Jones – hulivilihurmuri (1963). Kuva: MGM

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Elokuvateatterit avoinna jälleen 1.6. alkaen

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja