Mireille Darc, Godardin Viikonlopun tähti, kuoli 79-vuotiaana

mireilledarc1
Mireille Darc ja Jean Yanne elokuvassa Viikonloppu (1967). Kuva: Comacico

Godardin ja Vadimin elokuvista tuttu ranskalaisnäyttelijä Mireille Darc on kuollut 79-vuotiaana, Variety kertoo. Darc oli syntynyt toukokuun 15. päivänä vuonna 1938.

Valokuvamallista elokuvanäyttelijäksi ryhtynyt Darc aloitti filmiuransa vuonna 1960 ja eteni nopeasti päänäyttelijäksi. Ensimmäinen merkittävä filmirooli oli Roger Vadimin ohjaamassa Löysin ohjaksin -komediassa (1961), jonka tähtenä nähtiin ohjaajan puoliso Brigitte Bardot. Sitä seurasi suuret roolit Jean Gabinin ja Louis de Funèsin kaltaisten supertähtien elokuvissa. 

Kansainvälisesti Darcin tunnetuimpia töitä on naispääosa Jean-Luc Godardin Viikonlopussa (1967). Surrealistisessa tarinassa nuoripari matkustaa kohti naisen vanhempien kotia tappaakseen nämä perinnön toivossa. Darcin vastanäyttelijänä nähtiin Jean Yanne.

Darcin uran toinen merkittävä rooli oli Christinen osa Yves Robertin jättihitissä Pitkä vaalea mustakenkäinen (1972) ja sen jatko-osassa Pitkän vaalean mustakenkäisen paluu (1974), jotka saivat Suomessakin yhteenlasketusti yli 100 000 katsojaa.

Darcin pitkäaikaisimpia yhteistyökumppaneita olivat näyttelijä Alain Delon ja ohjaaja Georges Lautner. Delon ja Darc seurustelivat vuosia ja näyttelivät yhdessä useissa elokuvissa. Darc oli puolestaan Lautnerin vakionäyttelijöitä, jonka hän palkkasi peräti kolmeentoista elokuvaansa.