Kantrilegenda ja näyttelijä Glen Campbell on kuollut

glencampbell1
Glen Campbell elokuvassa Kova kuin kivi (1969). Kuva: Paramount Pictures

Yhdysvaltalainen laulaja, lauluntekijä ja näyttelijä Glenn Campbell on kuollut Alzheimerin tautiin 81 vuoden ikäisenä. Campbell oli syntynyt Arkansas'ssa huhtikuun 22. päivänä vuonna 1936. Kantrimusiikin legendan kuolemasta julkaistiin tiedote hänen omilla internet-sivuillaan.

Rhinestone Cowboy- ja Gentle on My Mind -lauluistaan tunnettu Campbell teki pitkän musiikkiuran lisäksi lyhyen uran elokuva- ja tv-näyttelijänä. Vuosina 1965–1997 hänet nähtiin kuudessa elokuvassa sekä viidessä televisiotuotannossa.  Campbellin elokuvaura alkoi Robert Mulliganin Polttavalla maalla (1965), jossa Campbell nähtiin yhtenä musiikoista. Miehellä oli meriittilistallaan jo muutamia pitkäsoittoja, mutta ei vielä yhtäkään hittiä. Kun sellainen tuli Gentle on My Mind -kappaleesta, hänet nähtiin heti samana vuonna sivuosassa Gene Nelsonin nuorisokomediassa Go-go-nuoriso vauhdissa (1967).

Campbellin elokuvauran kohokohta oli La Boeufin rooli Henry Hathawayn lännenelokuvassa Kova kuin kivi (1969). Rooster Cogburnina nähdylle John Waynelle tämän uran ainoan Oscarin tuonut länkkäriklassikko on tarina vanhasta silmäpuolisheriffistä ja nuoresta Texas Rangers -poliisista, jotka auttavat nuorta naista (Kim Darby) löytämään tämän isän murhaajat. Campbell esitti elokuvan nimikkolaulun, mutta sitä lukuun ottamatta hänen tehtävänään oli näytellä, ei lauleskella läpi elokuvan.

Gentle on My Mind -albumi oli tehnyt Campbellista kantritähden, jollaisen hyödyntäminen länkkärissä oli tuottaja Hal B. Wallisille itsestäänselvyys. Wallis palkkasi Campbellin myös toiseenkin elokuvaan, Kova kuin kivi -kirjailija Charles Portisin romaaniin pohjautuvaan Norwoodiin (1970), jonka naispääosassa nähtiin Kim Darby. Jack Haley Jr:n ohjaama elokuva Vietnamin sodan veteraanista, joka palattuaan kotiin tavoittelee uraa laulajana, päätti Campbellin filmiuran yli kymmeneksi vuodeksi. Sen jälkeen hänet nähtiin vain televisiossa ja parissa pienessä elokuvassa.