Gina Lollobrigida täyttää tänään 90 vuotta

ginalollobrigida1
Gina Lollobrigida 1960-luvulla.

Italialaissyntyinen 1950- ja 1960-lukujen filmitähti Gina Lollobrigida täyttää tänään tiistaina pyöreät 90 vuotta. Roomassa vuonna 1927 syntynyt Luigina "Gina" Lollobrigida saavutti Hollywood-tähteyden ja kansainvälisen tähtistatuksen samoihin aikoihin toisen italonäyttelijän, Sophia Lorenin, kanssa.

Lollobrigidan filmiura alkoi jo 1940-luvun puolivälissä, ja muutaman vuoden sisällä hän eteni avustajatehtävistä pääosiin. Nuoren näyttelijättären ensimmäinen suurmenestys oli Christian-Jaquen ohjaama Kultainen tulppaani (1952), italialais-ranskalainen yhteistuotanto, joka oli valtava hitti Ranskassa ja avasi tien Lollobrigidan elokuville Suomenkin elokuvateattereihin.

ginalollobrigida2
Humphrey Bogart ja Lollobrigida elokuvassa Afrikan aarre (1953). Kuva: UA

Lollobrigida aloitti kansainvälisen uransa 26-vuotiaana, kun hän sai roolin Humphrey Bogartin vaimona John Hustonin ohjaamassa Afrikan aarteessa (1953). Italiassa ja Englannissa kuvattu elokuva oli Hustonin ja Truman Capoten käsikirjoittama parodinen rikostarina, josta tuli Lollobrigidan Hollywood-debyytti.

ginalollobrigida3
Lollobrigida ja Lancaster Trapetsissa. Kuva: UA

Afrikan aarre oli kuitenkin vaatimaton yleisömenestys verrattuna Carol Reedin ohjaamaan Trapetsiin (1956), jossa Lollobrigida nähtiin naispääosassa Burt Lancasterin ja Tony Curtisin rinnalla. Maailmanlaajuisesti suuren suosion saanut sirkustaiteilijoiden kolmiodraama kuvattiin Pariisissa, eikä Lollobrigidan pitänyt vieläkään lähteä Yhdysvaltoihin asti kuvaamaan Hollywood-elokuvaa.

ginalollobrigida4
Trapetsi teki Lollobrigidasta kansainvälisen tähden. Kuva: UA

Hollywood-elokuviensa välissä Lollobrigida jatkoi filmaamista Euroopassa, missä hänen suosionsa kasvoi entisestään. Syyskuussa 1958 Lollobrigida, Tyrone Power ja ohjaaja King Vidor aloittivat raamattuun pohjautuvan Salomo ja Saban kuningatar -epookkitarinan kuvaukset Espanjassa. Lollobrigida pääsi näyttelemään Saban kuningatarta, jonka jälkeen näyttelijän omien sanojen mukaan mikään toinen roolihahmo ei tehnyt häneen yhtä suurta vaikutusta.

Lollobrigida oli kirjoittanut sopimuksen elokuvasta jo vuonna 1955, jolloin Tyrone Power ja Yul Brynner olivat molemmat kiinnostuneita elokuvan pääroolista. Lopulta Power suostui ottamaan tehtävän vastaan, ja kuvausryhmä saattoi matkustaa Espanjaan marraskuussa 1958. Ohjaajaksi oli palkattu King Vidor, 1910-luvulla ohjaajauransa aloittanut äärimmäisen ammattitaitoinen mies, jonka uran viimeiseksi filmiksi Salomo ja Saban kuningatar jäi.

ginalollobrigida5
Lollobrigida Saban kuningattarena. Kuva: UA

Kun elokuvan kuvaukset olivat puolivälissä, Power sai sydänkohtauksen kesken kaksintaistelukohtauksen kuvaamisen ja kuoli vain 44 vuoden ikäisenä. Spektaakkelimaisen elokuvan tuotantoa ei peruttu, vaan Brynner saapui pelastamaan tilanteen ja otti Salomon roolin. Elokuva kuvattiin loppuun Brynnerin kanssa ja osa aiemmin kuvatuista kohtauksista kuvattiin uudelleen. Lopullisessa elokuvassa Powerin voi vielä nähdä osassa kaukokuvista.

ginalollobrigida6
Frank Sinatra ja Lollobrigida elokuvassa Liekkejä yössä (1959). Kuva: MGM

Salomo ja Saban kuningatar oli hyvä yleisömenestys, muttei pärjännyt kuitenkaan MGM:n samanvuotiselle uskonnollissävytteiselle Ben-Hurille. Lollobrigidan toinen samanvuotinen elokuva oli Burmaan sijoittuva toisen maailmansodan kuvaus Liekkejä yössä (1959), joka kuvattiin MGM:n studioilla Hollywoodissa. Lollobrigidan vastanäyttelijänä nähtiin Frank Sinatra, ja elokuvan kolmanneksi tähdeksi palkattiin nuori Steve McQueen. Ohjaaja John Sturges jatkoi yhteistyötään McQueenin kanssa kahdella suurella klassikkoelokuvalla, 7 rohkealla miehellä (1960) ja Suurella pakoretkellä (1963).

ginalollobrigida7
Rock Hudson ja Gina Lollobrigida Italiassa elokuvassa Tule, syyskuu (1961). Kuva: Universal Pictures

Vuonna 1961 Lollobrigida lähti vastahakoisesti takaisin Italiaan kuvatakseen Robert Mulliganin ohjaaman romanttisen komedian Tule, syyskuu. Vähemmän varttuneen sekä nuoren parin Italian-lomasta kertovan komedian miespääosassa nähtiin Rock Hudson. Kunnianhimoisemmista projekteista tunnettu Hudson oli löytänyt yllättävän suuren suosion romanttisten komedioitten parista Kaikki alkoi puhelimesta -elokuvalla (1959), jossa naispääosaa näytteli Doris Day. Tule, syyskuun vanhempaa paria esittivät Hudson ja Lollobrigida, nuorempaa paria myöhemmin oikeastikin avioituneet Sandra Dee ja Bobby Darin.

Hudson ja Lollobrigida tekivät vielä toisenkin elokuvan yhdessä, Melvin Frankin ohjaaman Oudot petikaverit (1965), joka kuvattiin kokonaisuudessaan Universalin studioilla Hollywoodissa. Lollobrigida sai jälleen näytellä italialaista naista, mutta tällä kertaa yleisönsuosio ei ollut yhtä suuri kuin neljä vuotta aiemmin. Hudson jatkoi silti romanttisten tarinoiden parissa Leslie Caronin ja Claudia Cardinalen kaltaisten vastanäyttelijöiden kanssa, kun taas Lollobrigidan Hollywood-ura oli jo lopuillaan. Vielä muutamia britti- ja italoelokuvia tehnyt Lollobrigida sai Golden Globe -ehdokkuuden Melvin Frankin ohjaamasta Buona sera, Signorinan (1969) naispääosasta, mutta lopetti elokuvien teon jo 1970-luvun alussa. 1980-luvulla hän teki muutamia rooleja televisiossa ja vielä 1990-luvulla palasi valkokankaille kahdessa elokuvassa, muttei ole sen jälkeen enää näytellyt.

 

KAVI esittää Orionissa Lollobrigidan tähdittämän Leipää, rakkautta ja unelmia -komedian (1953) torstaina 13. heinäkuuta klo 17.00.