Uhrilampaiden ohjaaja Jonathan Demme on kuollut

jonathandemme1
Jonathan Demme ja Jodie Foster Uhrilampaiden (1991) kuvauksissa. Kuva: MGM

Oscar-palkittu elokuvaohjaaja Jonathan Demme kuoli tänään manhattanilaisessa asunnossaan syövän aiheuttamiin komplikaatioihin, The Hollywood Reporter uutisoi. Demme oli 73-vuotias, hän oli syntynyt New Yorkin osavaltiossa helmikuun 22. päivänä vuonna 1944.

Demmen elokuvaura alkoi 1970-luvun alussa B-elokuvatuottaja Roger Cormanin tuotantoyhtiön palveluksessa. Tiedottajan ja apulaisohjaajan pestien kautta käsikirjoittajaksi edennyt Demme kynäili Cormanille kuusi toiminta- ja eksploitaatioelokuvaa, joista kolme ensimmäistä Joe Viola ohjasi. Demme itse teki ohjausdebyyttinsä Naarashäkillä (1974), naistenvankilaan sijoittuvalla eksploitaatioelokuvalla. Samalla linjalla jatkoivat Demmen kaksi seuraavaa elokuvaa, Crazy Mama (1975) ja Kostonjano (1976), jossa Peter Fondan näyttelemä maanviljelijää alkaa veriseen taisteluun hänen maitaan havittelevien liikemiesten kanssa.

Vuonna 1979 Demme ohjasi Murray Teigh Bloomin romaaniin pohjautuneen Hyytävän syleilyn, joka oli hänen ensimmäinen suurempi tuotantonsa. Jännityselokuvan pääosassa nähtiin Kovaotteiset miehet- ja Tappajahai-elokuvien Roy Scheider. Kuitenkin vasta Puhtaana käteen -komediasta (1980) tuli Demmen läpimurtoelokuva ja käyntikortti suurempien tuotantojen pariin. Mahdolliseen tositarinaan pohjautuva elokuva kertoo miljardööri Howard Hughesin ja Melvin E. Dallarin kohtaamisesta, joka nousi tapetille Hughesin kuoltua ja Dallarin väitettyä Hughesin testamentanneen omaisuutensa hänelle. Elokuva palkittiin parhaan käsikirjoituksen ja naissivuosan Oscareilla, minkä lisäksi Hughesia näytellyt Jason Robards sai parhaan sivuosanäyttelijän Oscar-ehdokkuuden.

vaarallinentyttoystava1
Melanie Griffith elokuvassa Vaarallinen tyttöystävä (1986). Kuva: Finnkino

Naisvankilaelokuvista naisvoittoisten komedioiden ohjaajaksi

Television komediaohjelmista tuttu Goldie Hawn voitti parhaan naisnäyttelijän Oscarin jo vuonna 1970. Vuosien varrella hänestä tuli yksi maailman suosituimmista filmitähdeistä, jonka elokuvat saivat Suomessakin parhaimmillaan liki puoli miljoonaa katsojaa. Demme otti vastaan Tyttö joka paiski töitä -nimisen draamanelokuvan ohjaustehtävät, Goldie Hawn ja hänen tuore miesystävänsä Kurt Russell suostuivat päärooleihin. Kuvausten aikana kävi ilmi, että Demmen ja Hawnin näkemykset elokuvan sävystä poikkesivat toisistaan. Hawn voitti, elokuvasta yritettiin tehdä komediallisempi uusintakuvausten ja uusien leikkausversioiden avulla. Lopputuloksena oli epäonnistunut elokuva ja surkea yleisömenestys. 

Demmen seuraava elokuva oli Vaarallinen tyttöystävä (1986), romanttinen rikoskomedia, jossa Melanie Griffithin näyttelemä nuori nainen vie onnettoman pankkiirin (Jeff Daniels) mukanaan elämänsä seikkailuun. Elokuva ei menestynyt kotimaassaan eikä juuri muuallakaan, mutta Suomessa se sai reilut 115 000 katsojaa. Koomikko Spalding Grayn monologista koostuva Swimming to Cambodia (1987) sen sijaan levisi vain englanninkielisiin maihin.

Gangsterin heila (1988) merkitsi eräänlaista comebackia Demmen uralle. Matthew Modinen näyttelemä peitetehtävässä oleva FBI-agentti rakastuu kohteeseensa, mafiapomon (Alec Baldwin) ex-vaimoon (Michelle Pfeiffer). Elokuva sai kohtalaisen hyvän yleisömenestyksen ja erinomaiset arvostelut.

uhrilampaatstill1
Anthony Hopkins ja Jodie Foster elokuvassa Uhrilampaat (1991). Kuva: MGM

Oscar-palkinto kaikkien aikojen sarjamurhaajafilmistä

Loppuvuodesta 1989 Demme aloitti yhdennentoista pitkän elokuvansa kuvaukset Pennsylvaniassa. Kyseessä oli Thomas Harrisin sarjamurhaaja Hannibal Lecteristä kertovan romaanisarjan toisen osan, Uhrilampaiden, filmatisointi. Romaanisarjan ensimmäisestä osasta oli syntynyt elokuva jo vuonna 1986, mutta Michael Mannin ohjaama Psykopaatin jäljillä (1986) ei myöhemmästä arvostuksestaan huolimatta menestynyt lainkaan.

Demmen Uhrilampaiden (1991) pääosassa FBI-kokelas Clarice Starlingina nähtiin tuore Oscar-voittaja Jodie Foster. Vankilassa istuvan sarjamurhaajan, Hannibal Lecterin, roolin näytteli pitkän linjan brittinäyttelijä Anthony Hopkins. Loppu on historiaa. Uhrilampaat sai loistavat arvostelut, siitä tuli maailmanlaajuinen hitti ja lopulta vielä viiden Oscarin voittaja. Uhrilampaat palkittiin parhaan elokuvan Oscarilla, Demme ohjauksestaan, Foster ja Hopkins pääosistaan sekä Ted Tally käsikirjoituksestaan. Uhrilampaat sai Suomen elokuvateattereissa yhteensä 215 000 katsojaa. Yhdysvalloissa se oli ensi-iltavuotensa neljänneksi katsotuin elokuva. Alle 20:llä miljoonalla dollarilla tuotettu elokuva keräsi maailmanlaajuisesti yli 270 miljoonan dollarin lipputulot.

Hannibal Lecterin tarina jatkui valkokankailla Anthony Hopkinsin toistaessa roolinsa, mutta Demme ei jatko-osien tekoon osallistunut.

Oscar-voiton jälkeen Demme ohjasi Philadelphian (1993), josta tuli ohjaajansa toinen suuri menestys. Ron Nyswanerin käsikirjoittamassa elokuvassa Tom Hanksin näyttelemä lakimies saa potkut, koska hän sairastaa AIDS:ia. Mies vie asian oikeuteen, mutta ainoa, joka häntä suostuu puolustamaan, on homofoobikko (Denzel Washington). Philadelphia oli hyvä yleisömenestys ympäri maailman, ja lisäksi se sai viisi Oscar-ehdokkuutta. Lopulta elokuvasta palkittiin vain Bruce Springsteen elokuvan nimikkolaulusta ja miespääosaa esittänyt Tom Hanks, joka voitti toisen pystin heti seuraavana vuonna Forrest Gumpista (1994).

philadelphiastill1
Tom Hanks ja Denzel Washington elokuvassa Philadelphia (1993). Kuva: Columbia

Klassikkoelokuvien uudelleenfilmaajaksi

Kahden menestyselokuvan jälkeen Demme ohjasi 1860-luvulle sijoittuvan kauhudraaman orjasta, jota hänen kuollut tyttärensä ei jätä rauhaan. Toni Morrisonin romaaniin pohjautuneesta Belovedista (1998) tuli peräti 172-minuuttinen suurelokuva, jonka tuotantokustannukset lähentelivät 120:tä miljoonaa dollaria nykyrahassa. Oprah Winfreyn ja Danny Gloverin tähdittämä elokuva sai vaisun vastaanoton niin maksavalta yleisöltä kuin kriitikoiltakin.

Demmen seuraava elokuva valmistui vasta nelisen vuotta myöhemmin, mutta huono onni jatkui, kun Demme valitsi ohjattavakseen Stanley Donenin Charade – vaarallinen peli -klassikkokomedian (1960) uudelleenfilmatisoinnin. Mark Wahlbergin ja Thandie Newtonin tähdittämä Totuus Charliesta (2002) haukuttiin pystyyn ja katsojamäärätkin jäivät olemattomiksi. Tästä huolimatta Demme jatkoi 1960-luvun klassikkoelokuvien uudelleenfilmaamista. Nyt vuorossa oli John Frankenheimerin ohjaama Mantsurian kandidaatti (1962), poliittinen trilleri ja aikansa kohuelokuva, joka uskallettiin Suomessakin julkaista vasta 1980-luvun lopulla. Suuren budjetin uudelleenfilmatisoinnin pääosissa nähdään Denzel Washington, Meryl Streep ja Liev Schreiber.

Nämä kolme elokuvaa maksoivat yhteensä 220 miljoonaa silloista dollaria, mutta elokuvien keräämät lipputulot jäivät huomattavasti vähäisemmiksi. Mantsurian kandidaatti jäi sekin tuntuvasti tappiolle, mutta sai hyvät arvostelut. Demme ohjasi enää vain kolmee elokuvaa, kukin pienen budjetin teoksia. Rachel Getting Married (2008) oli yksi ensi-iltavuotensa kehutuimmista filmeistä ja toi Anne Hathawaylle Oscar-ehdokkuuden. Henrik Ibsenin Rakentaja Solness -näytelmään pohjautuva A Master Builder (2013) tehtiin ilman niminäyttelijöitä, eikä se saanut laajaa levitystä.

Demmen ja Streepin toinen yhteistyö, Ricki and the Flash -draamakomedia (2015), ei saanut kehuja tai suurta yleisönsuosiota. Uransa viimeisessä elokuvassaan Demme pääsi kuitenkin käsittelemään hänelle rakasta taiteenlajia, musiikkia. Uransa aikana Demme ohjasi huomattavan määrän musiikkivideoita, konserttitaltiointeja ja musiikkiaiheisia dokumentteja.