The Wicker Manin ohjaaja Robin Hardy on kuollut

thewickerman1
Christopher Lee elokuvassa The Wicker Man. British Lion Film Company.

Englantilainen elokuvaohjaaja Robin Hardy kuoli perjantaina 86 vuoden ikäisenä, Variety uutisoi. Hardy oli syntynyt lokakuun 2. päivänä vuonna 1929.

Englannissa syntynyt Hardy ohjasi televisiotuotantoja Yhdysvalloissa, kunnes palasi kotimaahansa 1960-luvulla ja perusti tuotantoyhtiön yhdessä käsikirjoittaja Anthony Shafferin kanssa. Hardyn ja Shafferin yhtiö tuotti mainoselokuvia, joiden ohjaajana Hardy elätti itsensä. Vaikka Hardyn ensimmäisen ja viimeisen pitkän elokuvan välillä oli melkein neljäkymmentä vuotta, ohjasi hän vain kolme pitkää elokuvaa.

Hardyn esikoisohjaus oli Shafferin käsikirjoittama The Wicker Man eli Uhrijuhla, jossa ylikonstaapeli lähtee skotlantilaiselle saarelle selvittämään nuoren naisen katoamista, mutta löytääkin sieltä epäilyttävän uskonnollisen kultin. Hardy ei ollut ensimmäinen valinta elokuvan ohjaajaksi, mutta hänen käsissään siitä muovautui yksi kauhuelokuvan suurimmista kulttiklassikoista. Edward Woodwardin, Christopher Leen, Diane Cilenton, Britt Eklandin ja Ingrid Pittin tähdittämä elokuva ei voittanut palkintoja tai saanut laajaa levitystä, mutta vuosikymmenten kuluessa elokuvan maine on kasvanut kasvamistaan. Vuonna 2006 elokuvasta valmistui Neil LaButen ohjaama pystyyn haukuttu uudelleenfilmatisointi, jonka pääosassa Nicolas Cage nähtiin.

thewickerman2
Christopher Lee ja Britt Ekland elokuvassa The Wicker Man. British Lion Film Company.

The Wicker Manin jälkeen ehti kulua 13 vuotta, ennen kuin Hardyn seuraava elokuva, sarjamurhaajatarina The Fantasist (1986) valmistui. Hardyn osittain käsikirjoittama ja tuottama Forbidden Sun (1989) ei saanut juuri minkäänlaista levitystä. Kolmannen ja viimeisen elokuvansa Hardy ohjasi vuonna 2011. The Wicker Tree oli jatko-osa The Wicker Manille ja pohjautui Hardyn itsensä kirjoittamaan romaaniin. Tällä kertaa pääosassa oli muutama yhdysvaltalaisnuori, jotka ottavat osaa skottilaiseen kesäjuhlaan tietämättä sen sisällöstä. Christopher Lee teki elokuvassa cameo-roolin.

Myös Hardyn poika Justin (s. 1964) on ohjannut muutaman elokuvan. Nuoremmankin Hardyn esikoisohjauksen, Keskiyön juhlan (1994), tähtenä nähtiin Christopher Lee. Lee kuoli 93-vuotiaana kesäkuussa 2015.