Kauriinmetsästäjän ohjaaja Michael Cimino on kuollut

michaelcimino1
Michael Cimino ja Robert De Niro Kauriinmetsästäjän kuvauksissa. UA.

Kauriinmetsästäjän ohjannut Michael Cimino kuoli lauantaina 77 vuoden ikäisenä, The Hollywood Reporter uutisoi. Ciminon kuolemasta kertoi Cannesin filmifestivaalin johtaja Thierry Fremaux.

New York Cityssa helmikuun 3. päivänä vuonna 1939 syntynyt Cimino oli rikkaan perheen poika, joka valmistui Yalen yliopistosta taiteen maisteriksi vuonna 1963 ja alkoi sen jälkeen ohjata mainoselokuvia. Menestyksekäs ura mainosten parissa jäi taka-alalle, kun Cimino muutti Los Angelesiin vuonna 1971 ryhtyäkseen pitkien elokuvien tekijäksi. Elämänkumppaninsa neuvosta Cimino ryhtyi laatimaan käsikirjoituksia: ensimmäisenä filmattiin Douglas Trumbullin ohjaama ekologinen scifi-elokuva Silent Running (1972), jonka Cimino kirjoitti yhdessä Deric Washburnin ja Steven Bochcon kanssa.

Ciminon läpimurto tapahtui kahdella Clint Eastwoodin elokuvalla. Ciminon käsikirjoitus muutamasta pankkiryöstäjästä, nuoresta aloittelijasta ja vanhoista kaunoista päätyi Eastwoodin luettavaksi. Eastwood osti käsikirjoituksen Malpaso-tuotantoyhtiölleen, mutta ennen sen filmaamista Cimino sai parannella John Miliuksen laatimaa Magnum .44 -elokuvan (1973) käsikirjoitusta. Don Siegelin ohjaaman Likaisen Harryn (1971) ensimmäinen jatko-osa valmistui Ted Postin ohjauksessa ja oli maailmanlaajuinen yleisömenestys.

michaelcimino2
Clint Eastwood ja Jeff Bridges elokuvassa Rajut kaverit (1974). UA

Rajujen kaverien kuvaukset alkoivat kesällä 1973. Eastwood nähtiin itse varsinaisessa pääroolissa, mutta roolistaan Oscar-ehdokkuuden saanut Jeff Bridges varasti häneltä show'n kampurajalkaisena nuorukaisena, jonka Eastwoodin näyttelemä pankkiryöstäjä ottaa mukaan uudelle keikalle. Kolmannessa merkittävässä roolissa nähtiin George Kennedy. Tähtinäyttelijöittensä parhaimpiin filmeihin lukeutuva Rajut kaverit kuvattiin 47 päivässä neljän miljoonan dollarin (20 nykymiljoonan) budjetilla. Pohjois-Amerikasta nykyrahassa sadan miljoonan dollarin lipputulot kerännyt elokuva sai Suomessa hieman yli 100 000 katsojaa ja oli vuoden 20. katsotuin ensi-ilta.

Rajujen kaverien menestyksen jälkeen Cimino jäi odottamaan mieluisia työtarjouksia. Sellainen osui kohdalle vasta muutaman vuoden päästä, kun hän tutustui Vietnamin sodasta kertovaan käsikirjoitukseen, jota oli jo vuosia yritetty saada filmatuksi. Cimino ja Silent Runningin ajoilta tuttu Washburn laativat uuden käsikirjoituksen elokuvaan, jonka pääosassa on muutama Vietnamin sotaan lähtevä mies samasta pienestä teollisuuskaupungista. Kauriinmetsästäjän kuvaukset alkoivat kesäkuussa 1977, jolloin oli kuunut lähes neljä vuotta Rajujen kaverien kuvausten alkamisesta. Cimino kuvasi koko elokuvan aidoilla kuvauspaikoilla, mitään ei kuvattu studiossa. Elokuva meni yli budjettinsa, maksoi kaikkiaan 15 miljoonaa dollaria (55 nykymiljoonaa) ja Cimino poltti filmiä 182 kilometrin edestä.

kauriinmetsastaja1
Robert De Niro elokuvassa Kauriinmetsästäjä (1978). UA.

183-minuuttinen psykologinen ja taatusti erilainen sotaelokuva sai hyvän vastaanoton niin yleisöltä kuin kriitikoiltakin. Vaikka Kauriinmetsästäjä oli Pohjois-Amerikassa vuoden yhdeksänneksi katsotuin elokuva, jäi sen yleisömäärä alle kolmasosaan katsotuimmaksi yltäneestä Greasesta. Robert De Niron, Christopher Walkenin ja Meryl Streepin tähdittämä elokuva sai kaikkiaan yhdeksän Oscar-ehdokkuutta ja voitti lopulta parhaan elokuvan, ohjauksen, miessivuosan (Walken), äänityksen ja leikkauksen Oscarit. Suomeen Kauriinmetsästäjä saatiin vasta syyskuussa 1979, mutta yleisömenestystä viivästys ei näyttänyt haittavaan: lähes 395 000 katsojallaan se oli vuoden neljänneksi katsotuin elokuva.

Kauriinmetsästäjän massiivisen menestyksen jälkeen Cimino saattoi tehdä, mitä halusi. Hän laati käsikirjoituksen löyhästi tositapahtumiin perustuvalle 1890-luvun epookille, jossa rikkaasta perheestä lähtöisin oleva sheriffi asettuu köyhien maahanmuuttajien puolelle näiden ja suurtilallisten välisessä kiistassa. Elokuvan pääosissa nähtiin Kris Kristofersson, Isabelle Huppert, John Hurt ja Ciminon aiemmista elokuvista tutut Christopher Walken ja Jeff Bridges. Maltillisella, nykyrahassa 33 miljoonan dollarin budjetilla alkanut tuotanto jäi pahasti jälkeen aikatauluista ja sen kuvaukset kestivät lähes vuoden, päättyen kolmisen kuukautta alun perin suunnitellun ensi-iltapäivän jälkeen. Tuotantokustannukset olivat kasvaneet lähes 90 nykymiljoonaan, eikä studio ollut halukas julkaisemaan 325-minuuttista elokuvaa. Lopulta Cimino leikkasi filminsä 219 minuuttiin, joka sekin tekee siitä yhden kaikkien aikojen pisimmistä elokuvista.

Vuonna 1980 valmistunut Heaven's Gate, suomalaiselta nimeltään Portti ikuisuuteen, tuli lopulta maksamaan nykyrahassa noin 130 miljoonaa dollaria. Inflaatioon suhteutettuna sen lipputulot Pohjois-Amerikasta vastaavat nykyrahassa vain 11 miljoonaa dollaria, eikä se menestynyt ulkomaillakaan. Ciminon elokuvan tuottama tappio ja huono julkisuus sai elokuvan tuottaneen legendaarisen United Artists -studion omistajan myymään studion MGM:lle, joka sitten lopetti sen toiminnan.

porttiikuisuuteen1
Isabelle Huppert ja Kris Kristofersson elokuvassa Portti ikuisuuteen (1980). UA.

Vuonna 1984 Paramount Pictures palkkasi Ciminon ohjaamaan Footloose-nimisen nuorisoelokuvan, mutta lopulta erotti hänet vaatimusten kasvaessa. Ciminon seuraava elokuva valmistuikin vasta vuonna 1985. Lohikäärmeen vuoden tuottanut Dino De Laurentiis oli tarjonnut Ciminolle jo muitakin projekteja, ennen kuin tämä innostui Robert Daleyn romaanin filmatisoinnista. Cimino laati elokuvan käsikirjoituksen yhdessä Oliver Stonen kanssa, jonka oma Vietnam-elokuva Platoon – nuoret sotilaat (1986) oli tuolloin olemassa vain käsikirjoituksena. Kauriinmetsästäjän tapaan Lohikäärmeen vuoden päähenkilö on Vietnamin sodan veteraani, mutta myös poliisi, joka taistelee järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan New York Cityn Chinatownissa. Päärooliin valittiin nouseva nuori tähti, Mickey Rourke, jolla oli sivuosa Portti ikuisuuteen -elokuvassa.

Yleisömenestys Pohjois-Amerikassa oli tuotantokustannuksiin nähden vähäinen, vaikkakin Lohikäärmeen vuosi meni verrattain hyvin esimerkiksi Suomessa. Silti Ciminon ura jatkui, hän ohjasi toisille tuottajille Kummisetä-kirjailija Mario Puzon Sisilialainen-romaanin filmatisoinnin, joka valmistui vuonna 1987. Salvatore Giulianon elämästä kertoneen elokuvan pääosassa nähtiin Christopher Lambert. Sisilialainen ei mahtunut vuoden sadan katsotuimman ensi-illan joukkoon Pohjois-Amerikassa ja arvostelut olivat huonoja, mutta Suomessa yleisömenestys oli hyvä ja lähes identtinen Lohikäärmeen vuoden kanssa.

lohikaarmeenvuosi1
Mickey Rourke elokuvassa Lohikäärmeen vuosi (1985). Dino De Laurentiis Company.

Kuudennen ohjaustyönsä, Epätoivon tunnit (1990), Cimino ohjasi jälleen De Laurentiisin tuotantoyhtiölle. Mickey Rourken ja Anthony Hopkinsin tähdittämässä trillerissä pakosalla oleva rikollinen tunkeutuu omakotitaloon ja ottaa siellä asuvan pariskunnan vangeikseen. Elokuvan pohjana oli William Wylerin ohjaama klassikkofilmi Epätoivon hetkiä (1955), pääosissaan Humphrey Bogart ja Fredric March. Huonot arvostelut saanut uudelleenfilmatisointi oli jälleen yksi epäonnistuminen Ciminon uralle, Pohjois-Amerikan lipputulotkin vastasivat vain noin kymmenesosaa elokuvan budjetista. Nyt edes suomalaisetkaan eivät rynnänneet filmiä katsomaan.

Ciminon viimeiseksi elokuvaksi jäi The Sunchaser – viimeinen matka (1996), jossa taposta tuomittu nuorisorikollinen kidnappaa lääkärinsä (Woody Harrelson) ja pakottaa tämän mukaan karkumatkalleen. Charles Leavittin (K-Pax, Veritimantti) käsikirjoittama elokuva sai ensi-iltansa Cannesin filmifestivaalin pääkilpasarjassa, mutta jäi ilman laajaa teatterilevitystä ja julkaistiin useimmissa maissa suoraan videolla. Cimino palasi ohjaajaksi vielä kerran: hän ohjasi yhden jakson vuonna 2007 valmistuneeseen To Each His Own Cinema -episodielokuvaan, jonka ohjaajiin myös Aki Kaurismäki lukeutuu.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).