Ettore Scola on kuollut

ettorescola
Marcello Mastroianni ja Ettore Scola Hyvää yötä, majesteetin kuvauksissa.

Italialainen elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja Ettore Scola on kuollut 84 vuoden ikäisenä, The Hollywood Reporter kertoo. Italiassa 10. toukokuuta 1931 syntynyt Scola sairastui viime sunnuntaina ja kuoli roomalaisessa sairaalassa eilen tiistaina.

Scola debytoi elokuvakäsikirjoittajana vuonna 1953 ja hän ehti kirjoittaa neljäkymmentä elokuvaa, ennen kuin ryhtyi ohjaajaksi vuonna 1964; sen jälkeen hän kirjoitti muille ohjaajille vielä kymmenkunta elokuvaa. Scolan pelkästään käsikirjoittamista elokuvista mainittavimpia ovat Mario Mattolin ohjaama ja Sophia Lorenin tähdittämä Two Nights with Cleopatra (1954) sekä Dino Risin ohjaamat Playboy (1962), I mostri (1963) ja Il profeta (1968), pääosassa Ann-Margret.

Ohjaajana Scola teki läpimurtonsa kolmiodraamalla Mustasukkaisuutta italialaisittain (1970), jonka pääosissa nähtiin Marcello Mastroianni, Monica Vitti ja Giancarlo Giannini. Elokuva toi Scolalle Cannes'n filmifestivaalien pääpalkintoehdokkuuden ja Mastroiannille saman festivaalin parhaan miesnäyttelijän palkinnon. Mastroiannin ja Scolan yhteistyö jatkui Yhdysvalloissa kuvatulla Tyttö kadulta -filmillä (1971), jonka naispääosan näytteli Lauren Hutton.

Scola alkoi profiloitua romanttisten tai ainakin romantisoitujen draamakomedioiden ohjaajana, jonka hyvin italialaisille elokuville oli kysyntää myös ulkomailla. Mehän rakastimme toisiamme niin paljon (1974) ja Rumat, likaiset ja ilkeät (1976) olivat molemmat festivaali- ja arvostelumenestyksiä, jälkimmäinen toi Scolalle Cannes'n parhaan ohjaajan palkinnon.

kohtaaminenroomassa
Sophia Loren ja Mastroianni elokuvassa Kohtaaminen Roomassa.

Suuri kansainvälinen menestys osui kohdalle vasta Kohtaamisella Roomassa (1977), Mastroiannin ja Lorenin tähdittämällä draamalla, jonka tapahtumat sijoittuvat vuoden 1938 fasistiseen Italiaan. Cannes'n filmifestivaalien pääpalkinnosta kilpaillut elokuva oli Oscar-ehdokkaana parhaan vieraskielisen elokuvan kategoriassa ja Mastroiannin miespääosasta, lisäksi se palkittiin Golden Globella parhaana vieraskielisenä elokuvana. Sittemmin Scolan ohjauksista myös Viva Italia! (1977, yhdessä Dino Risin ja Mario Monicellin kanssa), Tanssit (1983) ja Perhe (1987) olivat Oscar-ehdokkaina vieraskielisen elokuvan kategoriassa, Perhe myös Cannes'n pääpalkintoehdokkaana.

Scolan uran parhaan luomiskauden elokuvia ovat myös Terassi (1980), Rakkauden huuma (1981) ja Hyvää yötä, majesteetti (1982), jotka kaikki kilpailivat Cannes'n filmifestivaalien Kultaisesta palmusta. Ranskan vallankumouksen aikaan sijoittuvan Hyvää yötä, majesteetin pääosissa nähtiin Mastroianni, Jean-Louis Barrault, Hanna Schygulla ja Harvey Keitel. Mastroiannin kanssa Scola teki vielä Macaronin (1985), toisessa pääosassa Jack Lemmon, Cannes'n Kultaisesta palmusta kilpailleen Splendorin (1989) ja Mitä kello on? -komedian (1990).

Mastroiannin ja Scolan pitkän yhteistyön päättyessä molempien suosio oli jo selvästi laskenut. Scola ohjasi vielä kahdeksan pitkää elokuvaa, joista viimeiseksi jäi Federico Fellinistä kertova draamadokumentti How Strange to Be Named Federico (2013).