35 vuoden tauon jälkeen Suomen valkokankailla nähdään Jerzy Skolimowskin ohjaama elokuva

eostill1
Eo. Kuva: Future Film

Puolalaissyntyisen Jerzy Skolimowskin, 84, tuorein ohjaustyö Eo on parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-ehdokkaana ja se saapuu Suomen valkokankailla 14. huhtikuuta. Tapaus on melko harvinainen: edellisen kerran hänen elokuvansa pääsi Suomessa teatterilevitykseen liki 35 vuotta sitten.

Skolimowskin ohjaustöistä tunnetuimpia ovat englantilainen nuoren miehen kasvutarina Hyväilysi kosketus (1970), Robert Gravesin novelliin pohjautuva kauhuelokuva Huuto (1978) sekä Lontooseen muuttavasta puolalaisesta työmiehestä kertova Kuutamokeikka (1982). Huuto sai Jussi-kunniakirjan yhtenä vuoden parhaimmista ulkomaisista elokuvista.

Jerzy Skolimowski tunnetaan myöskin yhtenä maanmiehensä Roman Polanskin esikoisohjauksen Veitsi vedessä (1962) käsikirjoittajista.

Eo-elokuvan täkäläisestä levityksestä vastaa Future Film, joka levittää myös kaksi muuta parhaan kansainvälisen elokuvan Oscarista kilpailevaa teosta, Lukas Dhontin ohjaaman Closen ja Colm Bairéadin ohjaaman iirinkielisen Hiljaisen tytön. Closen ensi-ilta on 3. maaliskuuta ja Hiljaisen tytön 24. maaliskuuta.

Parhaan kansainvälisen elokuvan Oscarista kilpailevat myös Edward Bergerin ohjaama Länsirintamalta ei mitään uutta ja Santiago Mitren elokuva Argentina, 1985, jonka mahdollinen Suomen-ensi-ilta ei ainakaan vielä ole tiedossa. Länsirintamalta ei mitään uutta tuli yksinoikeudella Netflix-levitykseen, mutta maaliskuussa siitä julkaistaan myös fyysiset tallenteet – myös suomenkielisin tekstityksin, mutta ei Suomessa.