Edvin Laineen Akattoman miehen tv-sarjaversio tuli Elonetiin

akatonmies3
Akattoman miehen Elisabeth Haavisto ja Martti Järvinen. Kuva: KAVI

Edvin Laineen ohjaaman Akaton mies -elokuvan kanssa samanaikaisesti kuvattu televisiosarjaversio tuli tänään katseltavaksi Elonetiin. Neljästä noin kolmen vartin mittaisesta jaksosta koostuva sarja esitettiin ensimmäisen kerran MTV:llä loka–marraskuussa 1985 ja uusintana Ylen puolella vuonna 2009.

Akattoman miehen televisiosarjaversion esitysoikeudet siirtyivät Kansalliselle audiovisuaaliselle instituutille vuonna 2011 Finnkinon kanssa tehtyjen kauppojen myötä. KAVI osti tuolloin kaikki Finnkinon omistamat elokuvat ja niiden mukana myös Akattoman miehen, Elämän vonkamiehen (1986), Talvisodan (1989) ja Vääpeli Körmyn ja marsalkan sauvan (1990) televisiosarjaversioiden oikeuksia.

Talvisodan sarjaversion restaurointityöt ovat yhä kesken. Työtä helpottaa se, että materiaali on valtaosin samaa kuin KAVI:n jo aiemmin restauroimassa elokuvaversiossa.

Elämän vonkamiehen sarjaversio tuli Elonetiin jo kaksi vuotta sitten. Elokuvan tapaan sarjaversio kuvattiin filmille, mutta se leikattiin vain videolla. Sarjaversiota ei todennäköisesti koskaan edes negaleikattu, eikä sen negatiiveja löydy KAVI:sta. Tästä syystä sarja julkaistiin Elonetissa alkuperäisessä tv-esityksessä käytetystä videomasterista digitoituna.

Vääpeli Körmyn ja marsalkan sauvan sarjaversiosta on digitoituna vain heikkotasoinen videosiirto.