jukkakytoniemi
Cine-Studion Jukka Kytöniemi. Valokuva on julkaistu alun perin Kinolehdessä nro 3/1982

Parhaimmillaan seitsemän elokuvateatteria omistanut ja maan neljänneksi suurinta elokuvateatteriketjua pyörittänyt yrittäjä Jukka Kytöniemi kuoli 10. heinäkuuta 2021 Espoossa 75-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 23. syyskuuta 1945.

Ennen elokuva-alalle tuloaan Kytöniemi järjesti lavatansseja eteläisessä Suomessa ja omisti muutamia discoja. Vuonna 1979 hän perusti Helsinkiin kolmisalisen Studio 1-2-3 -elokuvateatterin, jossa Dennis Livson oli ensimmäisen vuoden ajan mukana vähemmistöosakkaana. Muutama vuosi myöhemmin Kytöniemi omisti myös puolet kolmisalisesta, Kamraksen omistuksessa konkurssin tehneestä Rigolettosta, josta hän luopui vuonna 1983.

1980-luvun alkuvuosina Kytöniemi perusti Järvenpäähän, Kuusankoskelle ja Porvooseen kolmisaliset Studio 123 -teatterit sekä hankki omistukseensa Varkauden Kino-Savon ja Kemin kaksisalisen Kinopirtin, johon hän rakennutti yhden salin lisää. Vuoteen 1989 mennessä Kytöniemi oli luopunut kaikista elokuvateatteriomistuksistaan. Kaikki nämä teatterit toimivat yhä tänäkin päivänä, Järvenpään ja Kuusankosken teatterit peräti samalla Studio 123 -nimellä.

Elokuvateattereiden lisäksi Kytöniemi harjoitti elokuvien maahantuontia, koska muiden maahantuojien ensi-iltakopiot menivät muille teattereille, sekä mainoselokuvien tuotantoa. Näissä tehtävissä yhtiöön palkattiin parikymppinen, Taideteollisessa korkeakoulussa muutaman vuoden opiskellut Lauri Harjola, josta kuoriutui myöhemmin Renny Harlin. Kytöniemi ja mainoselokuvatuotantoyhtiö Onnenkuvat Oy:n Asko Tolonen olivat yhdessä tuottamassa Harlinin ensimmäistä koko illan elokuvaa Perintö, joka jäi keskeneräiseksi, kun Elokuvasäätiö ei lähtenyt hanketta tukemaan. Elokuvaan ehdittiin kuvata ainoastaan alkuun tarkoitettu takaumajakso, jossa näyttelivät elokuvan päätähti Aake Kalliala ja Marja Korhonen.

 

Caligulan ja Videodromen maahantuoja

Cine-Studion maahantuomat elokuvat olivat usein pienen yleisön kuvia, mutta muutama poikkeuskin oli. Niistä merkittävin oli Tinto Brassin ohjaama, runsaalla seksillä väritetty Caligula (1979), joka sai ensi-iltansa Helsingin Studio 123:ssa syksyllä 1981 ja keräsi koko maasta yli 165 000 katsojaa. Caligula oli vuoden ensi-illoista kymmenenneksi katsotuin.

Laadullisesti toista ääripäätä edusti Orson Wellesin Citizen Kane (1941), jonka Cine-Studio toi uudelleen Suomen elokuvateattereihin vuonna 1984. Yhtiön levityksessä oli myös useita kehuttuja uutuuksia, muun muassa Jean-Jacques Annaud'n Joka toiselle kuoppaa kaivaa (1979) ja Jonathan Demmen Puhtaana käteen (1980).

Cine-Studio kunnostautui myös kauhuelokuvien maahantuojana. Yksi yhtiön ensimmäisistä hankinnoista oli Patrick (1978), australialaisen kauhuelokuvan tuleva klassikko, joka sai Suomessa peräti 40 000 katsojaa. George A. Romeron ohjaama Creepshow – yöjuttu (1982) ja David Cronenbergin Videodrome tuhon ase (1983) olivat nekin Cine-Studion maahantuomia.

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat