Olemme elokuvasäätiössä seuranneet huolestuneina mielestämme hyvin erikoista tilannetta, johon elokuvateatterit ovat joutuneet osassa Suomea. Jostakin meille tuntemattomasta syystä koko maassa ei noudateta sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjettä, missä määritetään sisätiloissa tapahtuvien esitysten suositeltuja katsojamääriä. Peräti kahdella alueella ja kuudessa sairaanhoitopiirissä on tällä hetkellä käytössä STM:n ohjausta selvästi tiukemmat katsojamäärärajoitukset. Siitä huolimatta, että yhtä ainutta tartuntaketjua ei lähtenyt liikkeelle elokuvateatteriesityksistä, niiden ollessa viime vuonna pandemian aikana rajoitetusti auki.

Ihmettelemme, miten osa aluehallintovirastoista voi tehdä vastuuministeriön ohjausta tiukempia määräyksiä ja tällä tavoin huomattavasti vaikeuttaa pandemia-aikana erittäin vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen joutuneiden elokuvateatterien toimintaa. Sitä omituisempaa tämä on, kun valtiovalta samaan aikaan joutuu tukemaan lisäbudjettien avulla miljoonilla euroilla mm. elokuvateattereita. Nyt kun tällä viikolla on vastuuministeriön ohjeistusta yleisötilaisuuksien osalta taas lievennetty, niin kaikkien Suomen aluehallintovirastojen tulisi tuntea vastuunsa näiden ohjeistusten noudattamisesta.

Elokuvateatterit ovat pienillä paikkakunnilla usein kunnan ainoa kulttuuritalo. Suomen elokuvasäätiö tukee näitä heikosti kannattavia pieniä ja keskisuuria elokuvateattereita noin 1,5 miljoonalla eurolla vuodessa, jotta koko maassa olisi mahdollista nähdä uudet ensi-iltaelokuvat valkokankaalla samaan aikaan. Onko osalla virkamiehiä halu tappaa tämän kulttuurimuodon tasa-arvoinen kokemismahdollisuus osasta maatamme?


Lasse Saarinen

Johtaja

Suomen elokuvasäätiö

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 25.6.

petterikaniinijulisteuusi

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

luokkakokous3jul perunajuliste2 sihjajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

EFA-yleisöäänestys

Finland 220x150

European Film Awards -yleisöäänestys