niskavuorennuoriemanta1still
Niskavuoren nuori emäntä -elokuvan päänäyttelijät Erja Manto ja Veikko Honkanen. Kuva: Yleisradio

Yle Areenassa julkaistaan kesäkuun aikana toiveuusintoina Kalle Pursiaisen ohjaamat kolme Niskavuori-televisioelokuvaa, tv-sarjoista Hannu Kahakorven ja Pentti Kasurisen ohjaama Milkshake (1994), Jussi Niilekselän Varjo vain – savolainen eurodekkari (2003), Jukka-Pekka Siilin Rakastuin mä luuseriin (2005) ja Lenka Hellstedtin Kalapuikkokeitto (1998) sekä Raija-Sinikka Rantalan ohjaama Pirkko Saision tv-näytelmä Juhannushäät (1979).

TV-2 tuotti omat Niskavuori-televisioelokuvansa sen jälkeen, kun Matti Kassila oli ohjannut valkokangaslevitykseen Niskavuoren naiset- ja Niskavuoren Aarne -näytelmät kattavan Niskavuoren (1984). TV-2 osti Kassilan elokuvan tv-ensiesitysoikeudet ja tuotti kolmesta muusta Niskavuori-näytelmästä omat tv-elokuvansa, jotka sitten esitettiin Kassilan filmin kanssa sarjamaisena kokonaisuutena loppuvuodesta 1987. TV-2:n Niskavuoren nuori emäntä-, Niskavuoren Heta- ja Entäs nyt, Niskavuori? -elokuvissa ei ole samoja päänäyttelijöitä kuin Kassilan filmissä.

Ensimmäisen kerran Niskavuorta filmattiin väreissä jo vuonna 1958, kun Valentin Vaala ohjasi Niskavuoren naiset toistamiseen elokuvaksi. 1930–1950-lukujen Niskavuori-elokuvat ovat katsottavissa Elonetissä.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 25.6.

petterikaniinijulisteuusi

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

luokkakokous3jul perunajuliste2 sihjajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

EFA-yleisöäänestys

Finland 220x150

European Film Awards -yleisöäänestys