aprilli2021kt4

Hollantilainen elokuvatuottaja Pieter van Der otti alkusyksystä 1991 yhteyttä Hollannin Suomen-suurlähetystöön etsien amerikansuomalaisen elokuvaohjaaja Frank Siposen yhteystietoja. Van Der oli lukenut yhdysvaltalaisista elokuva-alan lehdistä suomalaisesta Sindbad-animaatioelokuvahankkeesta ja päättänyt löytää omalle piirroselokuvalleen suomalaisen osatuottajan. Tekeillä oli Pieterstoomin kreivikuntaan sijoittuva kertomus kalasäilykkeisiin ihastuneesta kierosta kreivistä.

Van Der etsi juuri Frank Siposen yhteystietoja, koska tämä oli Films from Finland -katalogeissa luetelluista tuottajista ja ohjaajista ainoa, jonka nimen hän osasi lausua. Elokuvahanke oli vielä vailla ohjaajaakin, ja Van Der uskoi suomalaisen ohjaajan herättävän täkäläisten rahoittajien kiinnostuksen. Van Derin suunnitelmana oli hankkia Suomesta vähintään 15 miljoonan markan rahoitus kaikkiaan 35 miljoonaa maksavaan elokuvaan. Rahoituksesta oli tässä vaiheessa varmistunut vain 200 000 markkaa, jonka venäläinen kalasäilyketehdas oli luvannut vastineeksi elokuvan nimen käytöstä tuotteissaan.

Sindbad-uutista lukiessaan van Der oli kuullut ensimmäisen kerran suomalaisesta elokuvatuotannosta – ja Suomesta ylipäätään. Niinpä hän ei voinut tietää, että Frank Siponen oli todellisuudessa salanimi, jota Visa Mäkinen oli käyttänyt Pi… pi… pillerin (1982) ohjaajana. Asia selvisi vasta, kun Hollanin suurlähetystö alkoi etsiä Siposta käsiinsä.

Huonot uutiset eivät saaneet van Deriä luovuttamaan; hän päätti ohjata elokuvansa itse, ellei löytäisi parempaa miestä tehtävään. Kokemusta hänellä oli runsaasti, mutta ei lainkaan elokuva-alalta. Varsinaiselta ammatiltaan van Der oli opettaja. Hollannin maaseudulla pienessä kansakoulussa piirrustusta opettanut van Der ei tiennyt elokuvanteosta oikeastaan mitään, ainoastaan katsojan rooli oli hänelle tuttu. Silti hän oli jo vuoden päivät suunnitellut omaa piirroselokuvaansa päästyään käsiksi isoihin rahoihin. Alkusysäys lähti siitä, kun Van Der oli saanut postitse kirjeen nigerialaiselta prinssiltä, joka oli etsinyt juuri häntä, Pieter van Deriä, huolehtimaan prinssin miljoonaomaisuudesta maanpaon ajan. Van Der oli lähettänyt kirjeessä pyydetyt toimitusmaksut Nigeriaan ja odotteli parhaillaan rahojen ilmestymistä pankkitililleen sikäläiseen SYP:in konttoriin.

Oman kylän pankkia johti van Derin veli, joka oli täysin vakuuttunut nigerialaisten miljoonien tulosta pankkitilille minä päivänä hyvänsä. Niinpä pankinjohtaja antoi mielellään luottoa, ja näitä rahoja van Der käytti palkatessaan suomalaisia piirtäjiä tekemään demonauhaa Pieterstoomin kreivikunta -animaatiosta. Demonauhan avulla van Der uskoi hankkivansa elokuvalleen lisää rahoittajia ja myyvänsä esitysoikeudet ennakkoon vähintään sataan maahan – tai ainakin Hollantiin. Van Derille oli erityisen tärkeää, että hänen varakas ja saita tätinsä näkisi veljenpoikansa menestyksen. Tädin ilmeen näkemisestä van Der oli leikkisästi luvannut pankinjohtajalle viisi prosenttia elokuvansa nettotuotosta.

Rutinoituneena opettajana van Der ei malttanut olla arvostelematta suomalaisten piirtäjien työn tulosta, ja ensimmäisen kokonaisen kohtauksen valmistuessa hän antoi suomalaisille hylkäävän arvosanan eli potkut. Van Der käski suomalaisia lähettämään piirrokset ja videonauhat Hollantiin. Suomalaiset sopivat keskenään, että materiaalin lähettäminen jää työryhmän yhden jäsenen tehtäväksi sitten, kun palkat on maksettu. Kun palkkarahoja ei vieläkään kuulunut, materiaali jäi tämän piirtäjän kellarivarastoon – ensin kuukausiksi, sitten vuosiksi ja lopulta kymmeniksi vuosiksi. Materiaali löytyi vasta tasan vuosi sitten, 1.4.2020, kun piirtäjä oli tekemässä muuttoa palvelutaloon. Nuhruisesta pahvilaatikosta löytynyt masternauha on nyt digitoitu ja se on nähtävissä alla.

Päivitys 2.4.: hyvää eilistä aprillipäivää...

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Keskiviikko 28.7.

petterikaniinijulisteuusi

Perjantai 30.7.

petterikaniinijulisteuusi petterikaniinijulisteuusi

petterikaniinijulisteuusi

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

luokkakokous3jul perunajuliste2 sihjajuliste lapinlahtijul

Lisää kotimaisia ensi-iltoja