vainneljakertaa1still
Kaija Siikala Vain neljä kertaa -elokuvan mainoskuvassa. Kuva: Filmiryhmä

Kurittomasta sukupolvesta (1957) tuttu näyttelijä Kaija Siikala kuoli Helsingissä tammikuun 17. päivänä. Siikala sairasti Alzheimerin tautia ja oli kuollessaan 88-vuotias. Hän oli syntynyt Kemissä 16. toukokuuta 1932.

Teatteria harrastaneen hammaslääkäri-isänsä innoittamana Siikala haki opiskelemaan Suomen teatterikouluun ja pääsi sisään. Koulusta valmistuttuaan vuonna 1956 hän sai ensimmäisen kiinnityksensä Helsingin kansanteatteri-työväenteatteriin. Sen jälkeen Siikala työskenteli ohjaajana ja näyttelijänä muun muassa Turussa, Imatralla ja Oulussa.

Siikalan elokuvaura jäi vain neljän elokuvan mittaiseksi. Ensimmäiset ja suurimmat roolinsa hän teki Matti Kassilan Fennada-Filmille ohjaamissa Elokuussa (1956) ja Kurittomassa sukupolvessa (1957). F. E. Sillanpään romaaniin pohjautuvan Elokuun takaumissa Siikala näytteli Viktorin (Toivo Mäkelä) nuoruusvuosien rakastettua. Mika Waltarin näytelmään pohjautuvassa Kurittomassa sukupolvessa Siikala oli Marja, professori Varavaaran (Tauno Palo) pojan tyttöystävä, joka nuorisojoukosta ainoana on kiinnostunut yksin kammiossaan työskentelevästä professorista. Professori ilahtuu huomiosta ja ihastuu oikopäätä Marjaan, mutta yhtälö on mahdoton.

Maunu Kurkvaaran Patarouvan (1959) sivuosassa Siikala näytteli sokeaa nuorta naista. Viimeisen elokuvaroolinsa hän teki Aito Mäkisen ja Virke Lehtisen ohjaamassa romanttisessa komediassa Vain neljä kertaa (1968).

Siikalan kuolemasta kerrottiin Helsingin Sanomien muistokirjoituksessa.

 

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 25.6.

petterikaniinijulisteuusi

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

luokkakokous3jul perunajuliste2 sihjajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

EFA-yleisöäänestys

Finland 220x150

European Film Awards -yleisöäänestys