naurunvarjolla1nay cataportin
Naurun varjolla -elokuvan pääosanelikko kuvauspaikalla. Joonas Saartamo, Elena Leeve, Aino Sirje ja Ernest Lawson. Kuva: Cata Portin

Taavi Vartian ohjaaman ja tuottaman Pertsa & Kilu -elokuvan ensi-ilta siirtyy joulupäivälle. Väinö Riikkilän klassikkomaineen saaneen nuorisoromaanisarjan ensimmäiseen osaan pohjautuvan elokuvan piti tulla teattereihin 13. marraskuuta, jolloin ensi-iltansa saa myös virolaisen Veiko Õunpuun ohjaama rikoselokuva Viimeiset.

Pääru Ojan, Laura Birnin ja Tommi Korpelan tähdittämä Viimeiset on Suomessa kuvattu virolais-suomalainen yhteistuotanto. Sen teatterilevityksestä vastaa tuotantoyhtiö Bufo Oy:n oma levitysfirma B-Plan Distribution. Taavi Vartia -tuotannot Oy:n tuottaman Pertsa & Kilu -elokuvan levittäjä on Nelonen Media, joka hallinnoi sen oikeuksia ja vastaa markkinoinnista yhdessä tuotantoyhtiön kanssa. Nelonen Median elokuvien varsinaisen jakelun teattereille hoitaa Finnkino.

 

Kolmen kotimaisen ensi-illan joulupäivä

Pertsan & Kilun julkaisun siirtyminen joulukuun 25. päivälle merkitsee sitä, että samana päivänä valkokankaille tulee kolme odotettua kotimaista uutuutta. Pertsan & Kilun lisäksi perjantaille osuvana joulupäivänä levitykseen lasketaan Joona Tenan ohjaama ja Pekko Pesosen käsikirjoittama epookkikomedia Peruna ja Marko Röhrin luontoelokuva Tunturin tarina. Jos hyvin menee, niin samana päivänä ensi-iltansa saa myös Patty Jenkinsin Wonder Woman 1984.

Kahdella miljoonalla eurolla tuotettu Peruna on yksi kaikkien aikojen kalleimmista kotimaisista komediaelokuvista. Sen ensi-illan piti olla 14. lokakuuta, mutta syyskuun lopulla ensi-iltaa siirrettiin joulupäivälle. Perunan teatterilevityksen hoitaa SF Studios.

Tunturin tarina puolestaan on pysynyt alkuperäisessä ensi-iltapäivässään. Se on osa samaa luontoelokuvien sarjaa kuin huomattavan yleisömenestyksen saaneet Metsän tarina (2012), Järven tarina (2016) ja Ailo – pienen poron suuri seikkailu (2018). Tunturin tarinan levittää Nordisk Film.

Elokuvateatterien taholla myös Pertsaan & Kiluun kohdistuu suuria toiveita, vaikka se ei Elokuvasäätiön tuotantotukea saanutkaan. Se on nimittäin juuri teattereihin tulleen Risto Räppääjän ja väärän Vincentin jälkeen viimeinen vuoden 2020 kotimainen lasten- tai nuortenelokuva. Pitkää taukoa ei näiden julkaisussa kuitenkaan ole luvassa, sillä Marja Pyykön ohjaama Sihja – kapinaa ilmassa saa ensi-iltansa jo 15. tammikuuta 2021.

 

Naurun varjolla

Kuluneena kesänä kuvattu Naurun varjolla nähdään valkokankailla jo marraskuun 20. päivänä. Reetta Aallon esikoispitkän levityksestä vastaa Nordisk Film, joka ilmoitti elokuvan ensi-illasta vasta eilen.

Anna Ruohosen käsikirjoittama, työnimellä Rakkautta ennen valomerkkiä kulkenut elokuva kertoo elämälleen uutta suuntaa etsivästä Mariasta (Elena Leeve), joka osallistuu stand up -komiikkakurssille ja päätyy mukaan aloittelijoiden kilpailukiertueelle.

 

Katsotuimmat kotimaiset ensi-iltaelokuvat vuonna 2020

Tilanne 22.10.

  ELOKUVA OHJAUS TUOTANTO ENSI-
ILTA
KATSOJIA
1. Teräsleidit Pamela Tola Helsinki-filmi Oy 03.01. 246 649
2. Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen Lenka Hellstedt Yellow Film & TV Oy
Tuotantoyhtiö Hihhihhii Oy
Ricky Rapper Oy
14.02. 179 574
3. Se mieletön remppa Taneli Mustonen Solar Films Oy
Don Films Oy
19.02. 177 897
4. Helene Antti J. Jokinen Cinematic Finland Oy 17.01. 177 596
5. Risto Räppääjä ja väärä Vincent Maria Sid Solar Films Oy 09.10. 102 158
6. Tove Zaida Bergroth Helsinki-filmi Oy 02.10. 88 371
7. Metsäjätti Ville Jankeri Solar Films Oy 11.09. 68 829
8. Aika jonka sain Tuukka Temonen Optipari Oy 13.03. 56 306
9. Lost Boys [dokumentti] Joonas Neuvonen
Sadri Cetinkaya
Tekele Productions Oy
Helsinki-filmi Oy
25.09. 56 080
10. Seurapeli Jenni Toivoniemi Tuffi Films Oy 21.08. 42 754

 

Päivitetty 27.10. klo 8.43: Korjattu ja tarkennettu Nelonen Median rooleja Pertsa & Kilu -elokuvan levityksessä. 70 on vain numero -elokuvan ensi-ilta on siirtynyt viikon päähän vuodelle 2021, joten se on poistettu jutusta.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 4.12.

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

fuckingwithnobodyjuliste tunturintarinajuliste supercooljuliste pertsajakilujuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

pakonyban