tenet1still
Robert Pattinson ja John David Washington, Tenetin päänäyttelijät. Kuva: Melinda Sue Gordon / WB

Christopher Nolanin ohjaama Tenet on ensimmäinen suuren luokan Hollywood-tuotanto, joka saapuu eurooppalaisille valkokankaille koronakevään jälkeen. Warner Bros. -studion noin 200 miljoonalla eurolla tuottaman spektaakkelin Suomen-ensi-ilta on keskiviikkona 26. elokuuta.

Tenetiin kohdistuu suuria odotuksia myös Suomen elokuva-alalla – suuremmat kuin yhteenkään elokuvaan vuosikausiin. Koronarajoitusten purkamisen jälkeen elokuvateattereissa on käyty vähemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. Ensi-iltoja on ollut jo liki kolmekymmentä, mutta suuria yleisöelokuvia ei ensimmäistäkään. Nyt on kuitenkin toivoa ilmassa.

Tenetistä on tullu symboli Hollywoodin avautumiselle, eli sen menestymisen henkinen merkitys on tosi suuri, Suomen Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen kertoo.

 

Kouvolalaisen kolmisalisen Studio 123 -elokuvateatterin pyörittäjä Elise Brandt uskoo Tenetin olevan laadukas elokuva, mutta menestyksen suhteen hän on epävarma.

– Kaikkihan toivovat, että Tenet rikkoo hiljaisen kesän normit ja saa teattereiden kassat kilisemään, mutta todellisuudessa kukaan ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan. On pakko varautua siihen, että hittiä ei tulekaan, Brandt sanoo.

– Ajatuskin [Tenetin menestymättömyydestä] ahdistaa, mutta suunnitelmat on tehtävä toivoen parasta ja varautuen pahimpaan. Pelonsekaisella innolla odotan tätä syksyä, hän jatkaa.

 

Savon Kinot pyörittää kuutta elokuvateatteria viidellä paikkakunnalla ja on Suomen kolmanneksi suurin elokuvateatteriketju Finnkinon ja Bio Rexin jälkeen. Toimitusjohtaja Sari Peltonen on luottavaisin mielin Tenetin suhteen.

– Uskomme elokuvan kiinnostavan hyvin katsojia aikaisempien Nolanin elokuvien tapaan, Peltonen toteaa.

 

Tenetin pohjoismaisesta levityksestä vastaa SF Studios, joka maahantuo Warner Bros.:n lisäksi myös Sony Picturesin elokuvat. Se on Nordisk Filmin kanssa merkittävin suomalaiselokuvien levittäjä. Kysyimme yhtiön toimitusjohtaja Timo Räisäseltä, kuinka paljon Tenetin markkinointiin on satsattu. Räisäsen vastaus:

– Paljonko sinä lataisit pöytään, jos kyseessä olisi elokuva, joka määrittää isojen Hollywood-studioiden kaikki julkaisut vuoden 2020 osalta?

 

 

Lisäys 24.8. klo 14.44:

– Kyseessä on ensimmäinen suuri studion julkaisema elokuva kevään jälkeen. Elokuva on itsessään merkittävä, mutta ennen kaikkea näyttää suuntaan muille toimijoille siitä, että elokuvia voi ja tulee julkaista alueelliset tilanteet huomioiden, Bio Rex Cinemas Oy:n toimitusjohtaja Aku Jaakkola sanoo. Bio Rex Cinemas on Suomen toiseksi suurin elokuvateatteriketju.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 25.9.

theoutpostjul theoutpostjul

theboy2juliste theboy2juliste

theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

tovejuliste nimbyjuliste ristorappaajajavaaravincentjuliste perunajuliste2

Lisää kotimaisia ensi-iltoja