vedenvartija1saarasaarela gabrielaurm
Saara Saarela Veden vartijan kuvauksissa: Gabriela Urm / Bufo

Emmi Itärannan Teemestarin kirjaan pohjautuvan Veden vartijan kuvaukset käynnistyivät viime viikolla Saara Saarelan ohjauksessa. Bufo Oy:n yhdessä virolaisen Allfilmin, saksalaisen Pandora Filmin ja norjalaisen Mer Filmin kanssa tuottaman elokuvan budjetti on suomalaisittain poikkeuksellisen suuri, 3,5 miljoonaa euroa. Elokuvasäätiö on mukana 950 000 euron tuotantotuella.

Ilja Rautsin elokuvaksi sovittama Veden vartija sijoittuu dystooppiseen tulevaisuuteen ja kertoo kuivuudesta kärsivässä kylässä asuvasta teemestari Noriasta. Noria perii tiedon salaperäisestä vesilähteestä, ja hän lähtee yhdessä ystävänsä Sanjan kanssa selvittämään, pitääkö totalitaarinen valtiovalta salassa enemmänkin vesivaroja ja voiko maailman yhä pelastaa kuivuudelta.

Norian roolissa nähdään Saga Sarkola (Marian paratiisi) ja Sanjana Mimosa Willamo (Aurora). Muissa rooleissa nähdään muiden muassa Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Minna Haapkylä, Kheba Touray, Lyydia Mörä ja Ulla Pirttijärvi.

 

Veden vartija päättää toistakymmentä vuotta kestäneen kuivan kauden ohjaajansa uralla. Saara Saarelan, 49, edellinen elokuva Väärät juuret valmistui vuonna 2009 ja sen jälkeen hän on ohjannut vain muutamia tv-töitä. Vääriä juuria edelsi kaksi tv-elokuvan budjetilla tehtyä pitkää elokuvaa, Kuningas Hidas (2000) ja Hengittämättä & nauramatta (2002), jotka saivat kumpikin pienimuotoisen teatterilevityksen.

Veden vartijassa on joitakin temaattisia yhtymäkohtia Syvälle salattu -elokuvaan (2011), jonka kuvannut Kjell Lagerroos kuvaa myös Veden vartijan. Saarelan elokuvan lavastuksesta vastaa Otso Linnalaakso, pukusuunnittelusta Tiina Kaukanen, maskeerauksesta Kaire Hendrikson, musiikista Volker Bertelmann ja leikkauksesta Jussi Rautaniemi.

Bufon oman B-Plan Distributionin levittämän Veden vartijan ensi-ilta on ensi vuonna.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 25.9.

theoutpostjul theoutpostjul

theboy2juliste theboy2juliste

theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

tovejuliste nimbyjuliste ristorappaajajavaaravincentjuliste perunajuliste2

Lisää kotimaisia ensi-iltoja