gostaagren69svskl
Gösta Ågren kotonaan Höstvedellä 1968. Kuva: Rafael Olin / SLS

Finlandia-palkittu suomenruotsalainen runoilija ja elokuvaohjaaja Gösta Ågren kuoli keskiviikkona 83-vuotiaana. Uusikaarlepyyssä vuonna 1936 syntyneen ja siellä lapsuutensa viettäneen Ågrenin esikoisrunokokoelma ilmestyi jo vuonna 1955, hänen ollessaan vain 19-vuotias.

lapualaisballadi1julAlle kolmikymppisenä Ågren lähti Ruotsiin opiskelemaan sikäläisen elokuvainstituutin kouluun. Kesken opintojensa Ågren pääsi Jörn Donnerin apulaiseksi Täällä alkaa seikkailu -elokuvan kuvauksiin. Vuonna 1965 valmistunut elokuva oli suomalaisen Fennada-Filmin ja ruotsalaisen Sandrews Film & Teater Ab:n yhteistuotantoa. Saman ruotsalaisyhtiön kanssa Ågren toteutti oman esikoisohjauksensa Lapualaisballadin (1968), joka samalla jäi hänen ainoaksi pitkän elokuvan ohjaustyökseen. 1930-luvun Pohjanmaalle sijoittuva ruotsinkielinen elokuva kertoo suomenruotsalaisesta toimittajasta, joka yrittää kirjoituksiensa avulla taistella Lapuanliikettä vastaan.

Lapualaisballadin pohjana oli Ågrenin Leo-veljen samanniminen romaani vuodelta 1962. Vaikka elokuvasovitus valmistuikin 1960-luvun lopulla keskellä kiihkeintä poliittisen vastakkainasettelun aikaa, niin yleisöä se ei saanut liikkeelle. Ågrenin elokuva keräsi Tukholmasta alle tuhat katsojaa ja Suomessa elokuvaa esitettiin vain Vaasassa. Tuotantokustannuksiltaan elokuva oli pieni, mutta Ågren oli itse elokuvan toinen tuottaja ja kärsi tappionsa. Lapualaisballadia ei ole esitetty koskaan Suomen televisiossa..

Ågrenin kuolemasta uutisoi ensimmäisenä HBL.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 25.9.

theoutpostjul theoutpostjul

theboy2juliste theboy2juliste

theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

tovejuliste nimbyjuliste ristorappaajajavaaravincentjuliste perunajuliste2

Lisää kotimaisia ensi-iltoja