tulipaa1 tyo
Pirjo Honkasalo Tulipään kuvauksissa elokuussa 1979. Kuva: P-Kino Oy

Tasavallan presidentti on myöntänyt Pirjo Honkasalolle akateemikon arvonimen taideneuvoston esityksen mukaisesti. Edellinen elokuvataiteen edustaja akateemikoiden joukossa oli Aki Kaurismäki, joka luopui arvonimestään helmikuussa 2019. Kaurismäkeä ennen elokuvataiteen akateemikkona oli Rauni Mollberg vuodesta 1989 aina kuolemaansa saakka vuoteen 2007.

73-vuotias Honkasalo on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia elokuvantekijöitä. Ulkomailla parhaiten dokumenttielokuvistaan tunnetun Honkasalon elokuvaura alkoi jo 1960-luvulla ja on jatkunut keskeytyksettä tähän päivään saakka. Hänen ohjaustöistään tunnetuimpia ovat näytelmäelokuvien puolelta Tulipää (1980), Tulennielijä (1998) ja Betoniyö (2013) sekä dokumenttielokuvista Melancholian 3 huonetta (2004), Tanjuska ja 7 perkelettä (1993) ja ITO – Seitti: Kilvoittelijan päiväkirja (2009).

Oman ohjaajauransa ohella Honkasalo on kuvannut muiden ohjaajien pitkiä elokuvia, toiminut muun muassa Mollbergin ja Mikko Niskasen apulaisohjaajana sekä opettanut pitkään Taideteollisessa korkeakoulussa. Sakari Rimmisen Pilvilinnan (1970) myötä Honkasalosta tuli Suomen ensimmäinen pitkän näytelmäelokuvan kuvannut nainen.

Honkasalo on voittanut neljä Jussia ja ollut ehdokkaana Kultaisen palmun saajaksi.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 31.7.

theoutpostjul theboy2juliste

thehighnotejul pekkatopohantajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

viimeisetjuliste neitiaikajuliste seurapelijuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja