sufiyliopp13492
Yhtiön ensîmmäisen lyhytelokuvan, Ylioppilas Pöllövaaran kihlauksen (1920), kuvauksissa kesällä 1919. Karu ensimmäinen vasemmalta.

Täsmälleen sata vuotta sitten, lauantaina joulukuun 20. päivänä 1919, helsinkiläinen kulissimaalari Erkki Karu (1887–1935)  kokoontui muutamien samanhenkisten tuttaviensa kanssa Suomen Filmikuvaamo Oy:n perustavaan kokoukseen. Paikalla oli hiljattain tamperelaisen elokuvateatterin hoitajana toimineen Karun lisäksi teatteri- ja elokuvaohjaaja Teuvo Puro (1884–1956) sekä lavastajat Karl Fager (1883–1962), Ilmari Mattson (1888–1927) ja Martti Tuukka (1891–1945).

Runsaan vuoden toiminnan jälkeen Suomen Filmikuvaamon nimi muutettiin Suomi-Filmi Oy:ksi. Yhtiön ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva Ollin oppivuodet sai ensi-iltansa loppuvuodesta 1920. Siitä alkoi aina vuoteen 1980 saakka kestänyt ja reilusti yli sata pitkää näytelmäelokuvaa kattanut tuotantotoiminta.

Vuosikymmenien varrella pitkien näytelmäelokuvien tuotanto oli aina yhtiön näkyvintä toimintaa, mutta ei aina suinkaan merkittävintä. Eri asiakkaiden tilaamat mainos- ja dokumenttielokuvat työllistivät jatkuvasti, samoin yhtiön oma elokuvateatteriverkosto, elokuvalaboratorio ja elokuvalevitystoiminta. Eri tytär- ja sisaryhtiöiden kesken jaettuun toimintaan kuului myös erilaisten elokuvaukseen ja elokuvien esittämiseen tarkoitettujen laitteiden ja tarvikkeiden maahantuonti sekä elokuvateatterisalien suunnittelu.

vaimoke2still
26-vuotias ohjaaja Valentin Vaala, 22-vuotias päänäyttelijä Ansa Ikonen ja 39-vuotias kuvaaja Theodor Luts Vaimokkeen (1936) kuvauksissa. Kuva: KAVI

 Karu ajettiin ulos omasta yhtiöstään jo 1930-luvun alkupuolella, minkä jälkeen hän meni ja perusti lopulta vielä suurempaan kukoistukseen yltäneen Suomen Filmiteollisuus Oy:n. Suomi-Filmin uudeksi ja lopulliseksi yksinvaltijaaksi tuli Risto Orko (1899–2001), jonka perheen omistukseen yhtiö pikkuhiljaa siirtyi. Orkon aikakaudella Suomi-Filmin näytelmäelokuvatuotannon tärkein henkilö oli ohjaaja Valentin Vaala (1909–1976), jonka käsialaa yhtiön suurimmat menestykset ja klassikot lähes järjestään ovat.

Suomi-Filmin alasajo tapahtui vaiheittain 1980-luvun aikana ja vuonna 1989 Suomi-Filmi Oy:n toiminta loppui yrityskaupan myötä. Yhtiön nimi kuitenkin säilytettiin elossa muuttamalla tytäryhtiö Finlandia Kuva Oy:n nimen Suomi-Filmiksi. Niinpä tänään tulee kyllä kuluneeksi sata vuotta Suomi-Filmi Oy:n perustamisesta, mutta saman osakeyhtiön olemassaolo ei ole kestänyt sataa vuotta.

Viimeisinä vuosikymmeninä Suomi-Filmillä ei ole ollut enää mitään tekemistä elokuvien kanssa, mutta se on yhä pystyssä omistajasuvun muiden liiketoimien takia. Viimeisen viiden vuoden aikana sillä on ollut yhteensä yli 7,2:n miljoonan euron liikevaihto.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja