talvisota1still
Vesa Vierikko ja Taneli Mäkelä elokuvassa Talvisota. Kuva: National-Filmin kokoelma / KAVI

Pekka Parikan ohjaama Talvisota (1989) nähdään talvisodan syttymisen 80-vuotispäivänä 30. marraskuuta ainakin Finnkinon teattereissa. Antti Tuurin romaaniin pohjautuvasta yli kolmituntisesta suurelokuvasta esitetään KAVI:n vuonna 2015 restauroima 4K-digikopio, jotka ovat myös kaikkien muidenkin elokuvateattereiden vuokrattavissa suoraan KAVI:lta.

– Hienoa, että meidän restauroimaamme Talvisotaa esitetään taas valkokankaalla. Katsojia vartenhan KAVI digitoi näitä vanhoja elokuvia, toteaa KAVI:n kotimaisen kokoelman vastaava arkistonhoitaja Tommi Partanen.

Itse sodan syttymisen 80-vuotispäivän lisäksi tänä vuonna tuli kuluneeksi saman verran myös Talvisodan ohjanneen Parikan (1939–1997) syntymästä. National-Filmi Oy:n tuottama, nykyrahassa 5,3 miljoonaa euroa maksanut Talvisota oli Parikalle vasta toinen teatterilevityselokuvan ohjaustyö. Kokeneen televisio-ohjaajan esikoiselokuva oli niin ikään Tuurin romaaniin pohjautuva ja National-Filmin tuottama Pohjanmaa (1988).

Talvisota sai ensi-iltansa talvisodan syttymisen 50-vuotispäivänä vuonna 1989 ja keräsi kotimaan elokuvateattereista noin 630 000 katsojaa. Se oli ensimmäinen laajemmin talvisodan tapahtumia kuvannut näytelmäelokuva, kun taas jatkosodan tapahtumista oli nähty jo useampiakin elokuvia. Talvisodan nyt täyttäessä 30 vuotta on se yhä ainoa suurelokuva 105:stä kunnian päivästä. Jatkosodan tapahtumia on sittemmin käyty läpi esimerkiksi Tuurin romaaniin pohjautuvassa ja Olli Saarelan ohjaamassa Rukajärven tiessä (1999), jonka Parikan piti alun perin ohjata, Åke Lindmanin elokuvissa Etulinjan edessä (2004) ja Tali-Ihantala 1944 (2007) sekä Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa (2017).

Talvisodan levitys teattereille: Tommi Partanen (tommi.partanen@kavi.fi), p. 02 953 38125

Ensi-illat

Perjantai 24.1.

taistelulahetit1917juliste2 jaahyvaisetjuliste

justmercyjuliste ellabellabingojuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

orkesterinedessajuliste heinahattuvilttitossujaarhakkakoululainenjuliste semieletonremppajuliste aikajonkasainjuliste2

Lisää kotimaisia ensi-iltoja