mestaritonttu1
Mestaritontun seikkailujen konseptitaidetta. Kuva: Sons of Lumière

Tamperelaiskirjailija Aili Somersalon (1887–1957) tasan sata vuotta sitten ilmestynyt lastenkirjaklassikko Mestaritontun seikkailut on saamassa ensimmäisen elokuvasovituksensa. Viitisen vuotta toiminut helsinkiläinen tuotantoyhtiö Sons of Lumière ja tuottaja Mete Sasioglu saivat lokakuussa Elokuvasäätiöltä hankkeelleen 25 000:n euron kehittämistuen. Samassa jaossa elokuvan ohjaava ja käsikirjoittava Rosa Karo sai oman käsikirjoitusapurahansa.

Aiemmin Avaimen Italiaan (2011) ohjannut Karo on suunnitellut Somersalon lastenkirjan elokuvasovitusta jo useamman vuoden ajan.

– Satu Mestaritontusta ja hänen seikkailuistaan noitien, tonttujen, peikkojen ja lohikäärmeiden kansoittamassa maailmassa oli lapsuuteni lempilukemistoa, Karo kertoo. – Muistan edelleen hyvin lapsen mielikuvituksen rakentamat huikeat visiot iltasadun tarinan tapahtumapaikoista, niin Satumaasta, Suosaaresta kuin Kyöpelinvuorestakin.

Ohjaaja-käsikirjoittajan mukaan elokuvasovitus tulee olemaan kirjalle uskollinen. – Aiomme myös sovittaa sitä nykypäivän yleisölle sopivaksi tekemällä esimerkiksi naishahmoista aktiivisempia, hän tarkentaa. – Kivessä vankina viruvalle prinsessallekin lisätään vähän "ruista ranteeseen", ja itsekseen Suosaarella asuva noita Sammaleinen tietysti on suorastaan itsenäisen naisen prototyyppi. Hän hakkaa halot, kantaa vedet ja tekee pelastussuunnitelmat.

Tuottaja Sasioglun mukaan elokuvan on tarkoitus valmistua loppuvuodesta 2022. Hanketta esiteltiin kotimaisille ja kansainvälisille toimijoille syyskuisessa Finnish Film Affairsissa Helsingissä.

 

Kestosuosikki ja myyntimenestys

Mestaritontun seikkailujen vuoden 1919 ensipainoksessa kirjailijan nimi oli Aili Tarvas. Kauppaneuvoksen arvonimen saaneen tehtailija Arthur Sommerin (1847–1907) tytär oli tuolloin naimisissa kirjailija Toivo Tarvaan  (1883–1937) kanssa, mutta liitto päättyi eroon vuonna 1922. Sen jälkeen Somersalon kirjan kansissa on ollut hänen tyttönimensä, joka tosin sekään ei ole alkuperäinen: Sommerin lapset suomensivat nimensä vuonna 1906 Somersaloksi.

Siviiliammatiltaan Somersalo oli sairaanhoitaja. Sotien aikaisesta työstään sotasairaaloissa hänelle myönnettiin vapaudenristi.

Mestaritontun seikkailuista on vuoteen 2007 mennessä otettu jo yhdeksäntoista painosta. Vuosituhannen vaihteessa kirjaa oli painettu jo 65 000 kappaletta.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Elokuvateatterit avoinna jälleen 1.6. alkaen

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja