jerkeraeriksson1
Jerker A. Eriksson (takarivissä toinen oikealta) valtion elokuvapalkintojen jaossa vuonna 1970. Kuva: Simo Rista / Helsingin kaupunginmuseo

Valtion elokuvatarkastamon pitkäaikainen puheenjohtaja Jerker Arnold Eriksson kuoli tänä aamuna 87-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 22. lokakuuta 1931 ja olisi täyttänyt ensi tiistaina 88 vuotta.

Arkkitehtiperheen poika luki itsensä ylioppilaaksi vuonna 1949 ja filosofian lisensiaatiksi kymmenen vuotta myöhemmin. Vuonna 1951 Eriksson alkoi kirjoittaa elokuva-arvosteluja sekä Hufvudstadsbladetiin että Nya Presseniin, ja vuosien varrella hän teki juttuja myös Elokuva-aitan kaltaisiin aikakauslehtiin. Eriksson oli myös Suomen elokuva-arkiston ja helsinkiläisen elokuvakerho Studian perustajajäsen.

Vuonna 1961 Eriksson oli mukana palkintolautakunnan jäsenenä, kun valtio jakoi ensimmäisen kerran elokuvan valtionpalkintoja. Eriiksson oli myöhemminkin mukana useissa elokuva-alan luottamustoimissa, muun muassa valtion kamerataidetoimikunnan jäsenenä.

Päätyönsä Eriksson teki Valtion elokuvatarkastamon palveluksessa. Vuonna 1964 Raimo Hallama kieltäytyi sensuurielimen jäsenyydestä, ja Eriksson valittiin tehtävään hänen tilallaan. Jo kaksi myöhemmin Erikssonista tuli koko laitoksen puheenjohtaja, missä tehtävässä hän jatkoi aina eläkeikään ja vuoteen 1996 saakka. Erikssonin johtajanimityksen aikaan Elokuvatarkastamon johtajan virasta tehtiin päätoiminen.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 3.7.

theperfectcandidatejuliste theboy2juliste

palomiessamjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja