Poimintoja marraskuussa 2019 myyntiin tulevista DVD- ja Blu-ray-tallennejulkaisuista.

ihmeellinenonelama3still
George Bailey (James Stewart) etsii perhettään elokuvassa Ihmeellinen on elämä.

40 vuotta sitten Suomen valkokankailla nähtiin kaksi elokuvahistorian merkittävintä Vietnamin sodan kuvausta, Michael Ciminon ohjaama Kauriinmetsästäjä (1978) ja Francis Ford Coppolan Ilmestyskirja. Nyt (1979). Nyt ne palaavat Suomeenkin: Kauriinmetsästäjä julkaistaan marraskuussa DVD-, Blu-ray- ja 4K UHD -tallenteina, Ilmestyskirja. Nytin uusi Final Cutiksi nimetty leikkausversio tulee 11. joulukuuta teatterilevitykseen ja alkuvuodesta tallennelevitykseen DVD- ja Blu-ray-formaateissa (ei 4K UHD).

- -

Yli 400 000 katsojaa saanut Kauriinmetsästäjä ei ole marraskuun tallennejulkaisujen ainoa klassikko, ei lähellekään. Frank Capran (1897–1991) uskomattoman mestariteosten ja hittielokuvien putken päättänyt Ihmeellinen on elämä (1946) saapuu uudelleen DVD-levitykseen restauroituna versiona. Useampi vuosi sitten James Stewartin tähdittämä jouluelokuvien klassikko julkaistiin myös pohjoismaisena Blu-ray-tallenteena, jota ei kuitenkaan otettu Suomessa varsinaiseen levitykseen. Tälläkin kertaa elokuva tulee saataville vain DVD-tallenteena. Elokuvasta julkaistaan vain se aito ja alkuperäinen mustavalkoinen versio, vaikka tuoreessa yhdysvaltalaisessa UHD-julkaisussa mukaan on otettu myös 1980-luvulla ilman tekijöiden suostumusta tehty väritetty versio, jonka olisi jo suonut hävinneen pysyvästi.

- -

Klassikko on myös myös Michael Curtizin (1886–1962) ohjaama joulumusikaalihitti Valkea joulu (1954), jossa Bing Crosby, Danny Kaye ja Rosemary Clooney laulavat Irving Berlinin sävelmiä VistaVision-kuvassa. Curtizin elokuvasta on aiemmin julkaistu DVD-tallenne, mutta nyt se tulee saataville Blu-ray-tallenteena. Runsaat kolmekymmentä vuotta nuorempi jouluklassikko on Richard Donnerin ohjaama Haamujen kosto (1988), joka sekin julkaistaan nyt Blu-ray-tallenteena. Charles Dickensin Saiturin joulun mukaelman pääroolia näyttelee Bill Murray.

- -

Joulua vietetään myös Richard Curtisin esikoisohjauksessa Rakkautta vain (2003), josta on tullut kotimaassaan Isossa-Britanniassa melkoinen jouluklassikko. Lukuisten tähtinäyttelijöiden sirkemä julkaistaan nyt uudelleen sekä DVD- että Blu-ray-tallenteina. Samalta vuodelta on myös toinen brittiläinen komediahitti, jossa Curtisilla on sormensa pelissä: Johnny English (2003) saapuu sekin uudelleen kauppoihin DVD- ja Blu-ray-tallenteina.

- -

Vähemmän jouluinen on Soittorasian (1989) tunnelma. Kreikkalaisen Costa-Gavraksen epätasaisen, mutta kiinnostavan uran parhaimmistoon lukeutuva elokuva kertoo Yhdysvaltoihin asettuneesta vanhasta miehestä, jota aletaan epäillä natsiksi ja sotarikolliseksi. Epäiltyä näyttelee Armin Mueller-Stahl ja tytärtä Jessica Lange. Edellisessä elokuvassaan, Petetyssä (1988), Costa-Gavras oli käsitellyt uusnatseja. Sellaisista elokuvista kuin Z – hän elää (1969) ja Kateissa (1982) parhaiten tunnetun Costa-Gavraksen Soittorasia julkaistaan nyt uudelleen DVD- ja Blu-ray-tallenteina.

- -

Tuoreemmista, mutta ei liian uusista elokuvista uudelleen DVD:lle saapuu Half Nelson (2006), jonka ohjaaja-käsikirjoittajakaksikko Ryan Fleck ja Anna Boden ovat sittemmin ohjanneen myös Mississippi Grindin (2015) ja Captain Marvelin (2019). Pääroolia näytelleestä Ryan Goslingista on myös tullut entistä tutumpi kuluneiden kolmentoista vuoden aikana. Goslingin Oscar-ehdokkuudesta ja hyvistä arvosteluista huolimatta Half Nelson jäi Suomessa aikoinaan vaille teatterilevitystä.

Hiljattain teattereissa pyörineitä ulkomaisia elokuvia

Dome Karukosken ensimmäinen täysin englanninkielinen elokuva, Fox Searchlightin tuottama ja Isossa-Britanniassa kuvattu Tolkien keräsi Suomessa noin 95 000 katsojaa. Nicholas Houltin ja Lily Collinsin tähdittämä henkilökuva maailman kuuluisimmasta fantasiakirjailijasta julkaistaan marraskuussa DVD- ja Blu-ray-tallenteina.

- -

Brittiohjaaja Danny Boyle jätti seuraavan Bond-elokuvan ja teki sen sijaan pienimuotoisen komedian maailmasta, jossa sähkökatkon seurauksena The Beatlesista ei ole enää edes muistikuvia. Ainoa, joka muistaa yhtyeen ja sen tuotannon, on läpimurtoaan odotteleva nuori muusikko. Yesterdayksi nimetty Himesh Patelin ja Lily Jamesin tähdittämä komedia julkaistaan DVD- ja Blu-ray-tallenteina.

- -

Anthony Maras'n ohjaama Hotel Mumbai merkitsi tavallaan levittäjä Sandrew Metronomen paluuta Suomeen, vaikka tanskalaisyhtiön puolesta elokuvan jakelun hoitikin täkäläinen B-Plan Distribution. Dev Patelin ja Armie Hammerin tähdittämä elokuva kertoo tositarinan Mumbain terrori-iskuista kymmenen vuoden takaa. Maras'n esikoisohjaus julkaistaan sekä DVD- että Blu-ray-tallenteina.

- -

Aina ahkera valkokankaan legenda Catherine Deneuve näyttelee pääosaa Claire Darlingin viimeisissä hullutuksissa, joita voi ihmetellä DVD:llä marraskuun lopulta lähtien. Elokuvan on ohjannut Julie Bertucelli (Kirjeitä Pariisista, Puu).

- -

Jon Wattsin ohjaama Spider-Man: Far from Home (2019) oli Suomessakin huomattavasti suurempi menestys kuin edelliset kolme Hämähäkkimiehen elokuvaa. Marvelin sarjakuvafilmatisointi julkaistaan marraskuussa viitenä eri versiona: tavallisten DVD- ja Blu-ray-tallenteiden lisäksi tulee 2D- ja 3D-versiot sisältävät Blu-ray- ja 4k UHD -tallenteet sekä tavallisina julkaisuina että metallikotelloihin pakattuina.

 

Ulkomaisia uutuuksia suoraan tallennelevitykseen

Edgar Wrightin ohjaamasta Shaun of the Deadista (2004) on jo viisitoista vuotta, mutta sen ylittänyttä brittiläistä kauhukomediaa ei ole näkynyt. Aloittelevan brittiohjaaja John McPhailin elokuva Anna and the Apocalypse (2017) on seuraajista tuoreimpia, ja vähän yllättäen se julkaistaan Suomessakin DVD- ja Blu-ray-tallenteina.

- -

Shawn Kun ohjaama A Score to Settle (2019) on ensimmäinen Nicolas Cagen viidestä tämänvuotisesta elokuvasta, joka tulee Suomessa tallennelevitykseen. Cage on tehtaillut tämän vuosikymmenen aikana liki neljäkymmentä elokuvaa. Uusin tekele julkaistaan sekä DVD- että Blu-ray-tallenteina.

- -

Marraskuussa tallennelevitykseen tulee peräti kaksi Gerard Butlerin elokuvaa, joita ei nähty Suomen valkokankailla: Mark Williamsin ohjaama A Family Man (2016) ja Kristoffer Nyholmin The Vanishing (2019). Edellinen julkaistaan vain DVD-tallenteena, jälkimmäinen myös Blu-raynä.

- -

Kim Nguyenin ohjaama The Hummingbird Project (2018) haluaa ilmeisesti olla vähän kaikkea: levittäjän laatiman esittelytekstin mukaan kyseessä on "nopea ja hauska draamatrilleri". Liikemaailmaan sijoittuvan mittelön pääosissa nähdään Jesse Eisenberg, Alexander Skarsgård ja Salma Hayek.

- -

Israelilaissyntyinen Guy Nattiv voitti parhaan lyhytelokuvan Oscarin Skinillä (2018), josta hän pääsi ohjaamaan vielä saman vuoden aikana koko illan version. Samannimisen pitkän elokuvan pääosassa elämälleen uutta suuntaa etsivänä "skinheadina" nähdään Jamie Bell. Suomen valkokankailla elokuvaa ei nähty, mutta se tulee nyt DVD- ja Blu-ray-tallennelevitykseen.

 

Kotimaasta kotimaista:

Vuoden 2019 kotimaisista teatterilevityselokuvista julkaisuvuorossa on vain Samppa Batalin ohjaama Äiti. Kyseessä on niin sanottu indie-elokuva, eli se on tuotettu ilman Elokuvasäätiön tukea ja harrastelijavoimin hyvin pienillä resursseilla. Äidistä julkaistaan sekä DVD- että Blu-ray-tallenteet.

- -

Tämänvuotisista kotimaisista tv-tuotannoista Jani Volasen ohjaama ja käsikirjoittama M/S Romantic pääsee myös DVD-levitykseen.

- -

Suomi-Filmi Oy:n vanhoista elokuvista julkaistaan tällä kertaa Wilho Ilmarin ohjaama Yli rajan (1942) sekä kaksi matkailuaiheista dokumenttia, Erkki Karun ja Eero Leväluoman mykkä Finlandia (1922) sekä Matti Kassilan ohjaama Kolmen kaupungin kasvot (1962). Kassilan elokuvan kanssa samalla levyllä on Luonnon kätköissä -niminen (1963) amatöörien tekemä ja Suomi-Filmin elokuvaksi jalostama luontodokumentti.

 

Yllä mainitut tallennejulkaisut:

M/S Romantic (2019) 1.11. Yle / VLMedia DVD
Valkea joulu (1954) 2.11. 20th Century Fox BD
Haamujen kosto (1988) 2.11. 20th Century Fox BD
A Score to Settle (2019) 4.11. Universal Sony DVD, BD
Hotel Mumbai (2018) 7.11. Soul Media / Elokuvapalvelu J. Suomalainen DVD, BD
Äiti (2019) 8.11. Black Lion Pictures / VLMedia DVD, BD
Yli rajan (1942) 8.11. KAVI / VLMedia DVD
Finlandia (1922) 8.11. KAVI / VLMedia DVD
Kolmen kaupungin kasvot (1962) + Luonnon kätköissä (1963) 8.11. KAVI / VLMedia DVD
Yesterday (2019) 11.11. Universal Sony DVD, BD
Skin (2018) 11.11. Universal Sony DVD, BD
Spider-Man: Far from Home (2019) 18.11. Universal Sony DVD, BD, UHD
Tolkien (2019) 18.11. 20th Century Fox DVD, BD
The Hummingbird Project (2018) 18.11. Universal Sony DVD, BD
Anna and the Apocalypse (2017) 18.11. Universal Sony DVD, BD
Soittorasia (1989) 21.11. Soul Media / Elokuvapalvelu J. Suomalainen DVD, BD
Rakkautta vain (2003) 21.11. Soul Media / Elokuvapalvelu J. Suomalainen DVD, BD
Johnny English (2003) 21.11. Soul Media / Elokuvapalvelu J. Suomalainen DVD, BD
Kauriinmetsästäjä (1978) 21.11. Soul Media / Elokuvapalvelu J. Suomalainen DVD, BD, UHD
Ihmeellinen on elämä (1946) 21.11. Soul Media / Elokuvapalvelu J. Suomalainen DVD
Claire Darlingin viimeiset hullutukset (2018) 27.11. Cinema Mondo / Booky.fi DVD
Half Nelson (2006) 28.11. Soul Media / Elokuvapalvelu J. Suomalainen DVD

Ensi-illat

Perjantai 24.1.

taistelulahetit1917juliste2 jaahyvaisetjuliste

justmercyjuliste ellabellabingojuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

orkesterinedessajuliste heinahattuvilttitossujaarhakkakoululainenjuliste semieletonremppajuliste aikajonkasainjuliste2

Lisää kotimaisia ensi-iltoja