adastra1still
Brad Pitt elokuvassa Ad Astra. Kuva: Fox

Kokkolassa toimivassa H5 Film Sound Oy:ssä laadittiin foley-äänitehosteita James Grayn ohjaamaan Ad Astraan, joka saa Suomen-ensi-iltansa huomenna. Brad Pittin tähdittämän ja tulevaisuuteen sijoittuvan yhdysvaltalaisen scifi-elokuvan budjetti oli noin 80 miljoonaa euroa. Grayn aiempia ohjaustöitä ovat mm. We Own the Night (2007), Two Lovers (2008) ja The Lost City of Z (2016).

H5 Film Soundilla Ad Astran foley-äänitehosteiden tekoon osallistuivat foley-artisti ja yhtiön toimitusjohtaja Heikki Kossi, foley-leikkaaja Pietu Korhonen ja foley-äänittäjä Kari Vähäkuopus. Käytännössä foley-äänitehosteisiin voivat kuulua kaikki ne äänet, joita ei kuvausvaiheessa tallennettu, mutta esimerkiksi Ad Astran äänitehosteita ja -jälkitöitä tehtiin myös useissa muissa yhtiöissä.

– Elokuvan ensimmäiset äänitykset tehtiin jo alkuvuonna 2018, viimeisiä tehosteita hioimme Kokkolassa kesällä 2019, Kossi kertoo yhtiön tiedotteessa.

Kossi on tehnyt jälkiäänitystöitä jo parinkymmenen vuoden ajan. Ulkomaisten toimeksiantojen määrä lähti kasvuun Peter Stricklandin ohjaamaan Berberian Sound Studioon (2012) tehtyjen foley-äänien myötä. Stricklandin elokuva on 1970-luvun Italiaan sijoittuva kauhuelokuva ääniteknikosta, jonka työhön myös foley-äänien teko kuuluu. Elokuvan tekijät löysivät Kossin ja H5 Film Soundin Facebookin kautta.

Lukuisten suomalais- ja ruotsalaiselokuvien lisäksi H5 Film Soundissa on tehty äänitehosteita myös Jon S. Bairdin Filthiin (2013), Nate Parkerin The Birth of a Nationiin (2016), Gore Verbiskin A Cure for Wellnessiin (2016) ja Sofia Coppolan Lumottuihin (2017).

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Elokuvateatterit avoinna jälleen 1.6. alkaen

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja