uunoturhapuro7 markkulepola
Härskiä näytellyt Spede Pasanen Uuno Turhapuron kuvauksissa. Kuva: MV/JOKA/Markku Lepolan kokoelmat

Ere Kokkosen (1938–2008) ohjaama ensimmäinen Uuno Turhapuro -elokuva (1973) kuvattiin Pertti "Spede" Pasasen (1930–2001) tuotannoille ominaisesti mahdollisimman halvalla: mustavalkoisena, videolle ja ulkokuvien osalta 16-milliselle filmille. Pasanen oli tuottanut siihen mennessä jo kaksitoista elokuvaa, joista vain Pohjan tähteet (1969) oli kuvattu kokonaan väreissä. Samanvuotisessa Leikkikalugangstereissa oli tosin pidempi väreissä kuvattu jakso, vaikka valtaosa elokuvasta oli mustavalkoinen.

Ensimmäisen Uuno Turhapuro -elokuvan kuvauksissa käyneen lehtikuvaaja Markku Lepolan (1946–2016) kamera talletti harvinaisen värillisen näkymän elokuvan kuvauksiin ja lavasteisiin. Väri kieltämättä pehmentää mustavalkoisen elokuvan karua ja halpaa vaikutelmaa.

Uuno Turhapuro keräsi elokuvateattereihin yli 600 000 katsojaa ja oli koko 1970-luvun toiseksi katsotuin kotimainen elokuva. Samalla se aloitti Suomen historian menestyksekkäimmän elokuvasarjan, joista vasta kuudes osa, Uuno Turhapuron aviokriisi (1981), kuvattiin väreissä.

uunoturhapuro1 markkulepola
Kuva: MV/JOKA/Markku Lepolan kokoelmat

 uunoturhapuro2 markkulepola
Kuva: MV/JOKA/Markku Lepolan kokoelmat

uunoturhapuro4 markkulepola
Kuva: MV/JOKA/Markku Lepolan kokoelmat

uunoturhapuro6 markkulepola
Kuva: MV/JOKA/Markku Lepolan kokoelmat

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat