ristojarva ruusujenaika1
Risto Jarva Ruusujen ajan (1969) kuvauksissa. Kuva: Filminor

Elokuvaohjaaja Risto Jarvan syntymästä tulee tänään kuluneeksi 85 vuotta.

Kaitaelokuvien parissa elokuvanteon perusteet opetellut Jarva pääsi debytoimaan pitkän elokuvan ohjaajana teekkareiden tuottamalla Yöllä vai päivällä (1962). Väreissä kuvatun elokuvan toinen ohjaaja oli Ylioppilasteatterin ohjaaja Jaakko Pakkasvirta. Jarvan ja Pakkasvirran yhteistyö jatkui 1960-luvun loppuun asti, mutta yhdessä he ohjasivat enää vain yhden elokuvan, X-Paronin (1964), jonka kolmas ohjaaja, toinen tuottaja ja päänäyttelijä oli Pertti "Spede" Pasanen.

Paljon myös elokuvapoliittiseen toimintaan osallistunut Jarva ohjasi yksinään yhdeksän elokuvaa vuosina 1965–1977. Näistä tunnetuimpia ja menestyneimpiä ovat väreissä kuvatut Bensaa suonissa (1970), Mies, joka ei osannut sanoa EI (1975), Loma (1976) ja Jäniksen vuosi (1977).

Rauli Badding Somerjoen klassikoksi muodostuneen nimikkolaulunkin sisältävä Bensaa suonissa on kertomus nuorista sorateiden virtuooseista, Tapsasta (Pertti Melasniemi) ja tyttöystävästään Marjasta (Lilga Kovanko). Elokuvan lopussa kaksikko törmää kuorma-autoon, mutta molemmat selviävät hengissä, Marja tosin pahan aivovamman saaneena.

Mies, joka ei osannut sanoa EI on Helsingin Kivimäen puutalokortteliin sijoittuva komedia pastorista, joka väärinkäsitysten seurauksena saa seudun kovimman naistenmiehen maineen. Lomassa hiljainen pankkivirkailija päätyykin talviolympialaisten sijaan vahingossa Rhodoksen paahteeseen. Arto Paasilinnan romaaniin pohjautuvassa Jäniksen vuodessa kaikkeen kyllästynyt mainosmies tekee paluun luontoon. Näissä kaikissa kolmessa väreissä kuvatussa hittielokuvassa pääosan näytteli Antti Litja.

mustalumikki1still
Ulla Kivipato näytteli naispääosan Matti Sokan ainoassa pitkässä elokuvassa, Mustassa Lumikissa. Kuva: Filmi-Jatta Oy ja Sokka

Kahden ohjaajan kuolemat samana päivänä

Perjantaiyönä kello kahden aikaan, joulukuun 16. päivänä, Jarva oli palaamassa Jäniksen vuoden kutsuvierasensi-illasta, kun Kuusisaarentie 28:n kohdassa tapahtui kuolonkolari. Seuraavan päivän Helsingin Sanomien mukaan Otaniemen suuntaan matkannut, sanomalehtiä kuljettanut kuorma-auto alkoi yhtäkkiä heittelehtiä jäisellä tiellä ja kääntyi sivuluisuun. Takana tuli taksiauto, ratissa 32-vuotias Kristian Saari ja apukuljettajan paikalla Jarva. Saari ei saanut autoa pysähtymään, vaan se törmäsi kuorma-auton sivuun. Taksin etuosa murskaantui törmäyksessä täysin, ja auto jäi puristuksiin kuorma-auton lavan alle. Paikalle saapuneen ambulanssin henkilökunta totesi Saaren ja hänen vieressään istuneen Jarvan kuolleiksi. Kuorma-auton kuljettajan mukaan nopeus tapahtumahetkellä oli noin 40–50 kilometriä tunnissa.

Yhden elokuvaohjaajan kuolemaan johtanut onnettomuus ei kuitenkaan ollut päivän ainoa eikä ensimmäinen. 30-vuotias Matti Sokka, kokenut kaitaelokuvaaja ja Musta Lumikki -nimisen (1971) pitkän elokuvan ohjaaja, oli lyhyeksi jääneen elokuvauransa jälkeen keskittynyt työskentelemään liikealalla. Elannon ravintolaosaston markkinointipäällikkönä toiminut Sokka kuoli tapaturmaisesti perjantaina iltapäivällä. Helsingin Sanomat kertoi tapaturmasta samana päivänä Jarvan kuoleman kanssa.

Sokka meni Elannon pääkonttorin ahtaaseen hissiin mukanaan noin parinkymmenen kilon verran sanomalehtiä kantanut kuormauskärry. Hissin varoitustaulu kielsi tavarankuljetuksen hississä. Kyseessä oli samanlainen jatkuvasti pyörivä paternosterhissi, joita on Eduskuntatalossakin.

Sokan yrittäessä poistua hissistä pohjakerroksessa kuormauskärryn puinen kehikko tarttui lattian reunaan hissin jatkaessa matkaansa alaspäin. Kuormauskärry kaatui hissin sisälle ja Sokka jäi puristuksiin kuorman ja hissin väliin. Hissin sisäänkäyntiä valvonut vahtimestari oli heti kuorman kaatumisen nähtyään pysäyttänyt hissin, mutta Sokka ei enää vastannut vahtimestarin huutoihin. Vahtimestari hälytti paikalle palokunnan, joka sai Sokan pois hissistä tekemällä moottorisahalla aukon hissin takaseinään. Lääkäri totesi Sokan kuolleeksi.

Jarva ja Sokka haudattiin saman päivänä, 30. joulukuuta.

 

ristojarvakuolinilmoitus
Risto Jarvan kuolinilmoitus Helsingin Sanomissa 27.12.1977.

mattisokkakuolinilmoitus
Matti Sokan kuolinilmoitus Helsingin Sanomissa 23.12.1977.

Ensi-illat

Keskiviikko 11.12.

ilmestyskirjanytjuliste

Perjantai 13.12.

westernstarsjuliste jouluiloaukrainaanjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

jouluiloaukrainaanjuliste terasleiditjuliste helenejuliste2 heinahattuvilttitossujaarhakkakoululainenjuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja