tenebre1still
Daria Nicolodi elokuvassa Tenebre. Kuva: Cinema Mondo

Vajaan parin vuoden sisällä Suomen elokuvateattereissa on nähty kolme Dario Argenton kauhuklassikkoa täkäläisinä ensi-iltoina. Suspirian (1977), Verenpunaisen kauhun (1975) ja Phenomenan (1985) jälkeen vuorossa on nyt ensimmäinen Argenton elokuvan uusintaensi-ilta, kun Tenebre – pelkoa ei voi paeta (1982) saapuu erikoisnäytösluontoisena teatterilevitykseen syyskuun 13. päivänä. Sen levityksestä vastaa aiemman kolmen elokuvan tapaan Cinema Mondo.

Tenebren alkuperäinen ensi-ilta Suomessa oli vasta vuonna 1988, kuutisen vuotta elokuvan valmistumisen jälkeen. Tuolloin se pääsi levitykseen noin runsaan minuutin lyhennyksien jälkeen, mutta nyt levitykseen tuleva restauroitu versio on sensuroimaton.

Ohjaajansa parhaimpiin töihin lukeutuva Tenebre on klassinen Argenton teos: varsinkin amerikkalaisista elokuvista ja eritoten Alfred Hitchcockin Psykosta (1960) ammentava, erittäin tyylitelty teos, joka on kauhistuttavan sijaan riemastuttava katselukokemus. Psykon jäljittely on jatkunut näyttelijävalinnoissakin: päänäyttelijä Anthony Franciosalla (1928–2006)  oli huomattava yhdennäköisyys kaimansa Anthony Perkinsin (1932–1992) kanssa, varsinkin Argenton elokuvassa.

Tenebre kertoo yhdysvaltalaisesta kirjailijasta, joka saapuu Roomaan ja joutuu siellä salaperäisen sarjamurhaajan vainoamaksi. Yksi kerrallaan kirjailijan lähipiiriläiset pääsevät hengestään, mutta syyllistä ei tahdo löytyä mistään.

Suomeen tuomansa Argenton elokuvat Cinema Mondo on hankkinut ruotsalaiselta Non Stop Entertainmentilta, joka on yhdessä Universal Sonyn kanssa julkaissut myös DVD- ja Blu-ray-kokoelmat Argenton kuudesta elokuvasta. Niistä kuudesta Opera (1987) ja ohjaajansa esikoisteos Kuoleman lintu (1970) ovat toistaiseksi vailla virallista Suomen-ensi-iltaa ja täkäläistä teatterilevitystä.

Ensi-illat

Perjantai 20.9.

adastrajuliste rambolastbloodjul

missaoletbernadettejuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

tottumiskysymysjuliste mestarichengjuliste marianparatiisijuliste divaoffinlandjuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Finland 220x150