spidermanfarfromhome1still
Zendaya ja Tom Holland elokuvassa Spider-Man: Far from Home. Kuva: CTMG

Jon Wattsin ohjaama Spider-Man: Far from Home sai Suomen-ensi-iltansa keskiviikkona, ja ensimmäisen kahden päivän aikana elokuvan on käynyt katsomassa jo 25 973 katsojaa. Toistaiseksi menekki on ollut tuntuvasti parempi kuin Spider-Man: Homecomingilla, joka sai ensi-iltansa lähes päivälleen kaksi vuotta sitten. Wattsin ohjaaman elokuvan viiden päivän avaustulos oli 29 196 katsojaa, josta keskiviikon ja torstain osuus oli 15 040 ja viikonlopun osuus 14 156 katsojaa. Sekin avaustulos oli tuntuvasti parempi kuin sarjan kahden edellisen osan.

Spider-Man: Homecoming keräsi koko teatterilevityksensä aikana 88 557 katsojaa, vaikka levitysyhtiö Disneyn tavoitteet olivat 150 000:ssa katsojassa. Nyt teattereissa pyörivä uusi elokuva on SF Studiosin levityksessä, sillä Sonyn elokuvien edustus siirtyi keväällä Pohjoismaiden osalta Disneyltä SF:lle.

Uuden Spider-Man-elokuvan suosion syyt taitavat kuitenkin olla jossakin aivan muualla kuin levitysyhtiössä. Marvelin elokuvat ovat nyt olleet suositumpia kuin milloinkaan aikaisemmin, ja Spider-Man: Homecoming sai huomattavasti paremman vastaanoton kuin sarjan kaksi edellistä osaa. Lisäksi animaatioelokuva Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia (2018) sai runsaasti kiitosta, vaikkakin Suomen elokuvateattereihin se keräsi ainoastaan noin 30 000 katsojaa.

Huhtikuun lopulla ensi-iltansa saanut Avengers: Endgame, jossa Tom Hollandin näyttelemä Spider-Mankin nähdään, on kerännyt tähän mennessä yli 330 000 katsoja. Se teki myöskin kaikkien Marvel-elokuvien uuden yleisöennätyksen. Aiemmin Marvel-elokuvien yleisöennätystä piti hallussaan Sam Raimin ohjaamat kaksi ensimmäistä Spider-Man-elokuvaa vuosilta 2002 ja 2004.

spider man1still1
Tobey Maguire ja Kirsten Dunst pääparina Sam Raimin Spider-Manissa (2002). Kuva: Sony

Raimin ensimmäinen Spider-Man keräsi 267 515 ja toinen 229 212 katsojaa. Vuonna 2007 ensi-iltaan tullut kolmas osa keräsi enää vain 126 289 katsojaa, mutta sekin oli melkein yhtä paljon kuin Marc Webbin ohjaamien The Amazing Spider-Manin (2012) ja The Amazing Spider-Man 2:n (2014) yhteenlaskettu tulos. Sarjan uudelleen alusta aloittanut The Amazing Spider-Man keräsi 73 838 katsojaa, ja jatko-osan oli tyytyminen vieläkin vähempään, 61 271:een katsojaan. Myös Spider-Man: Homecoming aloitti sarjan alusta.

Raimin "alkuperäisen" trilogian suosio ei kuitenkaan ollut erinomainen vain Suomessa. Uransa alkuaikoina pieniin budjetteihin ja pieniin yleisöihin tottuneen Raimin kolme Spider-Man-elokuvaa keräsivät Euroopan elokuvateattereista yhteensä 83 miljoonaa katsojaa. Yhdysvalloissa kolmen elokuvan yhteenlaskettu katsojamäärä oli noin 180 miljoonaa.

Marvel-elokuvien tarina jatkuu vuosina 2020–2022 ainakin kahdeksassa elokuvassa, jotka on tähän mennessä päivätty ensi-iltakalentereihin. Titteleistä tiedossa on vain Scarlett Johanssonin näyttelemän Black Widow'n nimeä kantava elokuva, jonka ensi-illan ajankohdasta ei ole vielä varmuutta.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Elokuvateatterit avoinna jälleen 1.6. alkaen

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja