suuriilluusioni1985still1
Stina Ekblad ja Pekka Valkeejärvi, Suuren illusionin (1985) Caritas ja Hart. Kuva: Elokuvatuottajat Oy

Varhaisiin suomalaisiin naispuolisiin elokuvaohjaajiin lukeutunut Tuija-Maija Niskanen kuoli viime lauantaina 75-vuotiaana, Yle uutisoi. Niskanen oli syntynyt Savonlinnassa 10. heinäkuuta vuonna 1943.

Niskanen oli alle 25-vuotias, kun hän aloitti Yleisradion tv-teatterin ohjaajana 1960-luvun lopulla. Toinen nuori nainen tv- ja elokuvaohjaajien keskuudessa oli Eija-Elina Bergholm, joka on syntynyt samana vuonna Niskasen kanssa. Kaksikko teki töitä yhdessä myös ruotsinkielisten tv-tuotantojen parissa, ja tätä kautta Niskaselle avautui mahdollisuus debytoida teatterilevitykseen tehdyn elokuvan ohjaajana. Ruotsin tv-teatterin johtaja Lars Löfgren tunsi suomenruotsalaisen kirjailijan Vivica Bandlerin (1917–2004), joka oli kertonut Löfgrenille nuoruusvuosistaan. Löfgren ehdotti Niskaselle ja Bergholmille tehtäväksi elokuvaa Bandlerin tarinoiden pohjalta.

Jäähyväiset (1982) valmistui pitkälti ruotsalaisena tuotantona, vaikka sen ohjaaja Niskanen, käsikirjoittaja Bergholm ja kuvaaja Esa Vuorinen niin kuin elokuvan aihekin olivat suomalaisia. Ruotsin televisio ja Jörn Donnerin johtama Ruotsin filmi-instituutti antoivat elokuvan Ingmar Bergmanin (1918–2007) Cinematograph Ab -tuotantoyhtiön toteutettavaksi. Raakaleikatun version kanssa Niskanen matkusti Bergmanin saarelle Fåröön, jonne Bergman saapui Münchenista. "Teimme yhdessä työtä viikon ajan. Leikkasimme elokuvaa ja keskityimme pääasiassa rytmitykseen. Bergman oli hyvin avulias ja erinomainen opettaja", Niskanen kertoi elokuvan ensi-illan aikaan Kinolehdelle.

Donner ja Bandler eivät olleet tyytyväisiä Niskasen ja Bergmanin versioon, vaan Donner leikkautti elokuvan uudelleen eri tekijällä. Lopputuloksen Niskanen näki vasta elokuvan ensi-illassa Berliinin filmifestivaaleilla. Niskasen mukaan Bergmanin kädenjälkeä siinä ei enää näkynyt.

jaahyvaiset1still
Niskasen molemmat elokuvat olivat 1900-luvun alkupuoliskon epookkeja. Kuvassa Jäähyväiset (1982). Kuva: Cinematograph Ab

Ensi-illan aikaan Niskanen kertoi Jäähyväisten olevan "kertomus kamppailusta, jota ihminen käy aikuistuessaan. Se on kertomus tytön irtautumisesta nujertavasta isästään. Se on kertomus kodin keskeisestä roolista aikuistumisprosessissa, siitä minkä identiteetin se tarjoaa lapselle. Jäähyväiset on yhtä kuin irrottautuminen eräästä talosta, talon ilmapiiristä ja arvomaailmasta. Samalla se on kuvaus tietyn yhteiskuntaluokan elämäntavasta ja moraalista. Jäähyväisissä on kysymys myös perhedynamiikasta, perheen sisäisestä vuorovaikutuksesta. Aihe on kiinnostanut minua pitkään, ja siitä olen yrittänyt tehdä tämän elokuvan."

Niskasen toinen ja viimeinen elokuvateatterielokuva oli Suuri illusioni (1985), Mika Waltarin (1908–1979) vuonna 1928 ilmestyneen samannimisen läpimurtoromaanin filmatisointi. 1920-luvun Helsinkiin ja Pariisiin sijoittuva ajankuva romansseineen oli Claes Olssonin ja Matti Penttilän Elokuvatuottajat Oy:n tuotantoa. Käsikirjoituksen laati Anja Kauranen, tällä kertaa kuvaajana oli Kari Sohlberg ja leikkaaja Irma Taina voitti työstään Jussin. Suuren illusionin pääosia näyttelivät Jäähyväisissäkin nähty Stina Ekblad ja Pekka Valkeejärvi (1957–2016).

 

Varhaiset naisten ohjaamat pitkät näytelmäelokuvat:

1936: Glory Leppänen, Onnenpotku

1944: Ansa Ikonen, Nainen on valttia

1953: Kyllikki Forssell, Kolmiapila (episodielokuvan episodi)

1961: Ritva Arvelo, Kultainen vasikka

1965: Leena Salokangas, Tunteita (episodielokuvan episodi)

1972: Eija-Elina Bergholm, Marja pieni!

1976: Riitta Rautoma ja Katariina Lahti, Antti Puuhaara (yhdessä Heikki Partasen kanssa)

1979: Pirjo Honkasalo, Kainuu 39 (yhdessä Pekka Lehdon kanssa)

1980: Pirjo Honkasalo, Tulipää (yhdessä Pekka Lehdon kanssa)

1982: Liisa Helminen ja Päivi Hartzell, Kuningas jolla ei ollut sydäntä

1982: Tuija-Maija Niskanen, Jäähyväiset

1983: Pirjo Honaksalo, 250 grammaa (yhdessä Pekka Lehdon kanssa)

1984: Eija-Elina Bergholm, Angelan sota

1985: Tuija-Maija Niskanen, Suuri illusioni

1985: Pirjo Honkasalo, Da Capo (yhdessä Pekka Lehdon kanssa)

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Elokuvateatterit avoinna jälleen 1.6. alkaen

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja