tulipaa1still
Tulipää oli pitkään Suomen kallein naisen ohjaama elokuva. Kuva: P-Kino

Suomalaisten naisten ohjaamien pitkien elokuvien budjettiennätykset rikotaan lähiaikoina, kun Saara Saarela ohjaa Veden vartijan ja Hanna Bergholm Pahanhautojan. Bufo Oy:n tuottaman Veden vartijan budjetti on peräti 4 192 000 euroa ja Silva Mysterium Oy:n Pahanhautojan 3 440 000 euroa. Molemmat elokuvat ovat Ilja Rautsin kirjoittamia genre-elokuvia, Veden vartija jännäri ja Pahanhautoja kauhuelokuva.

Veden vartijan tuotannon suuruutta meikäläisellä mittapuulla kuvastaa sekin, että Edvin Laineen Täällä Pohjanätähden alla (1968) maksoi nykyrahassa vain neljä miljoonaa euroa.

Tähän mennessä Suomen kallein naisen ohjaama elokuva oli Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon Tulipää (1980), jonka tuotantokustannukset kohosivat nykyrahassa hieman yli kolmeen miljoonaan euroon. Honkasalon ja Lehdon elokuva kertoo Tulitikkuja lainaamassa -romaanin kirjoittajana muistettavan Algot Untolan (taiteilijanimenä Maiju Lassila) tarinan.

Toiseksi kallein naisohjaajan elokuva oli Saara Cantellin ohjaama 1600-luvun noitavainoista kertova Tulen morsian (2016), jonka budjetti oli 2,8 miljoonaa euroa.

 

Genre-elokuvia

Veden vartija on dystooppinen tarina vedettömästä maailmasta, jota aasialaiset hallitsevat. Lapissa asuvalle nuorelle naiselle selviää, että hänen sukunsa tehtävänä on vartioida salaista lähdettä keskellä tundraa. Lähteestä on kiinnostunut myös seuduille saapuva liikemies.

Veden vartijan yhteistuottajia ovat norjalainen Mer Film ja saksalainen Pandora Film.

Pahanhautoja kertoo 12-vuotiaasta tytöstä, joka hautoo linnunmunasta itselleen pahan kaksossiskon. Päärooleissa nähdään Siiri Solalinna, Sophia Heikkilä, Jani Volanen ja Reino Nordin. Elokuvan kuvaukset alkavat elokuun 15. päivänä.

Kumpikin hankkeista sai juuri Pohjoismaiselta elokuva- ja tv-rahastolta noin 200 000:n euron tuotantotuen. Kumpikin projekti on saanut Elokuvasäätiöltä liki maksimituen: Pahanhautoja 900 000 ja Veden vartija 950 000 euroa.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Elokuvateatterit avoinna jälleen 1.6. alkaen

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja