greenbook1still
Viggo Mortensen ja Mahershala Ali elokuvassa Green Book. Kuva: Nordisk Film

Helmikuun lopulla parhaan elokuvan Oscarilla palkittu Green Book ylitti tällä viikolla Suomen elokuvateattereissa sadantuhannen katsojan rajan. Viidettätoista viikkoaan pyörivällä elokuvalla on eilisen jälkeen kasassa 100 567 katsojaa.

Oscar-palkinnon myötä Green Bookin katsojamäärät lähtivät nopeaan nousuun, ja lopulta tästä vaatimattomasti aloittaneesta elokuvasta tuli yllätysmenestys. Green Book onkin jo ohittanut katsojaluvuissa neljä edellistä parhaan elokuvan Oscarin voittanutta elokuvaa. Viime vuoden voittaja Guillermo del Toron The Shape of Water sai 79 721 ja Barry Jenkinsin ilman tähtinäyttelijöitä tehty pienen budjetin Moonlight (2017) peräti 92 552 katsojaa. Tom McCarthyn Spotlightissa (2016) ja Alejandro G. Iñnaritun Birdmanissa (2015) riitti tähtinäyttelijöitä, mutta edellinen sai vain 32 191 ja jälkimmäisellekin kertyi lopulta vain 53 185 katsojaa.

Kymmenestä viimeisimmästä parhaan elokuvan Oscarin voittajasta vain kolme on saavuttanut sadantuhannen katsojan rajan: Green Book, Steve McQueenin 12 Years a Slave (2014) ja Tom Hooperin Kuninkaan puhe (2011).

Lue lisää:
Parhaan elokuvan Oscarin voittajien katsojaluvut Suomessa

Green Bookin tallenteet eivät tule Suomen kauppoihin

Oscar-palkinnosta ja hyvästä yleisömenestyksestä huolimatta elokuvan levittäjä Nordisk Film ei julkaise sitä Suomessa fyysisinä tallenteina. Nordisk Filmin nykyisen yleisen käytännön mukaisesti myös Green Bookista tehdään yhteispohjoismaiset DVD- ja Blu-ray-tallenteet, joita ei kuitenkaan myydä suomalaisissa kivijalkamyymälöissä.

Green Bookin on ohjannut Peter Farrelly, jolle se on sekä ensimmäinen soolo-ohjaus että ensimmäinen vakava elokuva. Farrelly on ohjannut aiemmin veljensä Bobbyn kanssa muun muassa Nuijan ja tosinuijan (1994), Täysnuijat (1996)Sekaisin Marista (1998) sekä Me kaksi ja Irenen (2000). Täysnuijat ei päässyt Suomessa edes teatterilevitykseen, kun taas Sekaisin Marista keräsi hieman yli 200 000 katsojaa. 

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Elokuvateatterit avoinna jälleen 1.6. alkaen

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja