bohemiansnf
Rami Malek ja John Travolta.

Bryan Singerin ohjaama Bohemian Rhapsody jatkaa Suomen elokuvateattereiden ohjelmistossa ja katsojatilastojen kärkisijoilla, vaikka se on jo parin viikon ajan ollut saatavilla videotallenteina. Uusi merkkipaalu saavutettiin eilen, kun Bohemian Rhapsody ohitti kokonaiskatsojamäärissä John Badhamin Saturday Night Fever – lauantai-illan huuman (1977), joka tuli Suomen valkokankaille vuonna 1978 ja keräsi 450 834 katsojaa. Bohemian Rhapsodylla on eilisen jälkeen kasassa 450 893 katsojaa.

Saturday Night Feverin ohittaminen katsojaluvuissa on suurempi juttu kuin äkkiseltään vaikuttaa. Vuonna 1977 ensi-iltansa saanut elokuva aloitti maailmanvalloituksensa vuoden 1978 alussa ja teki nopeasti John Travoltasta sen hetken suurimman nuorisoidolin. Jokaviikonloppuisia discoiltoja varten elävän Tonyn rooli toi 23-vuotiaalle Travoltalle peräti Oscar-ehdokkuuden. 

Travoltan seuraava elokuva teki hänen läpimurrostaan mittasuhteiltaan historiallisen: Randal Kleiserin ohjaama Grease (1978) oli monissa maissa vielä Saturday Night Feveriäkin suurempi menestys. Molemmat elokuvat tulivat Suomeen vuoden 1978 puolella ja valtasivat vuositilaston kärkisijat: Saturday Night Fever oli katsotuin ja Grease toisella sijalla 426 132:lla katsojallaan.

Vuonna 1978 ensi-iltansa saaneet elokuvat keräsivät koko teatterilevityksensä aikana yhteensä 9,5 miljoonaa katsojaa, josta Travoltan kahden elokuvan osuus oli yli 875 000 katsojaa eli runsaat yhdeksän prosenttia.

Vuonna 1972 alkaneen virallisen katsojatilastoinnin aikana muusikkoelämäkertaelokuvista vain Milos Formanin Amadeus (1984) on Bohemian Rhapsodyn edellä – ja tavoittamattomissa – 473 559:llä katsojallaan.


Tuntematonta sotilasta pidempään kärkisijoilla

Bohemian Rhapsody on viime vuoden ensi-illoista ylivoimaisesti katsotuin, mutta vuoden 2017 ykköselokuvalle sekään ei sentään pärjää: Aku Louhimiehen ohjaama kolmas Tuntematon sotilas keräsi yli miljoona katsojaa. Bohemian Rhapsody on kuitenkin pysynyt maan kahdenkymmenen katsotuimman elokuvan joukossa pidempään kuin Tuntematon sotilas. Viime viikonloppu oli Singerin elokuvalle 22:s ja se sijoittui yhä kymmenen parhaan joukkoon, sijalle 10. Louhimiehen elokuva sen sijaan pysyi kahdenkymmenen katsotuimman joukossa "vain" 19:n viikonlopun ajan. Kymmenen kärjestä se putosi jo neljäntoista viikon jälkeen.

Bohemian Rhapsody keräsi pelkästään vuoden 2018 aikana, alle kahden kuukauden levityksen aikana, Euroopasta yli 26 miljoonaa katsojaa.

Ensi-illat

Perjantai 20.9.

adastrajuliste rambolastbloodjul

missaoletbernadettejuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

tottumiskysymysjuliste mestarichengjuliste marianparatiisijuliste divaoffinlandjuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Finland 220x150