tyhjio1still theofaniskavvadas
Laura Birn ja Tommi Korpela Tyhjiössä. Kuva: Theofanis Kavvadas

Filmiaura ry jakoi eilen järjestetyssä juhlassa Jussi-palkinnot vuoden 2018 kotimaisille elokuville ja niiden tekijöille. Parhaan elokuvan ja ohjauksen palkinnot menivät Aleksi Salmenperälle Tyhjiöstä, joka palkittiin myös leikkauksesta ja äänisuunnittelusta. Lisäksi Salmenperä ja leikkaaja Samu Heikkilä saivat Jussien yhteydessä ensimmäistä kertaa jaetun Nordisk Filmin 20 000:n euron rahapalkinnon.

Tyhjiö sai Elokuvasäätiöltä useita kielteisiä tuotantotukipäätöksiä, minkä seurauksena Salmenperä ja kumppanit toteuttivat elokuvan "talkoohengellä". Erinomaiset arvostelut saanut mustavalkoelokuva keräsi noin 13 000 katsojaa.

Salmenperä on voittanut parhaan ohjauksen Jussin aiemmin Häiriötekijästään (2015). Lisäksi hän on ollut samassa kategoriassa ehdolla elokuvistaan Lapsia ja aikuisia (2004), Miehen työ (2007) ja Jättiläinen (2016).

Parhaan käsikirjoituksen palkinnon sai Kirsikka Saari elokuvasta Hölmö nuori sydän, jonka Selma Vilhunen on ohjannut. Jussi on Saaren ensimmäinen, mutta ei suinkaan ensimmäinen tunnustus: Saari ja Vilhunen olivat Oscar-ehdokkaina parhaan lyhytelokuvan kategoriassa vuonna 2014.

 

Björkman ja Airola parhaita päänäyttelijöitä

Miespääosasta palkittiin Ihmisen osa -elokuvan Hannu-Pekka Björkman, joka voitti edellisessä gaalassa parhaan sivuosan palkinnon Ikitiestä. Björkmanin ensimmäinen parhaan miespääosan Jussi tuli Eläville ja kuolleille -elokuvasta (2005).

Björkmanin kanssa tämän vuoden parhaan miesnäyttelijän palkinnosta kilpaili muun muassa Heikki Kinnunen, joka teki paluun valkokankaille Tiina Lymin Ilosia aikoja, Mielensäpahoittajassa. Lymin elokuva oli viime vuoden katsotuin kotimainen ja se sai ehdokkuudet mm. parhaan elokuvan ja ohjauksen kategorioissa. Lopulta ainoa palkinto tuli Satu Tuuli Karhun sivuosasta, joka oli nuoren näyttelijän valkokangasdebyytti. Miessivuosan Jussin voitti Kinnusen poika Paavo Kinnunen roolistaan Suomen hauskimmassa miehessä.

Yli puolen vuosisadan elokuvauran tehnyt, lukuisten pääroolien Kinnunen on saanut ainoan Jussinsa sivuosakategoriassa Veikko Huovisen Lyhyet erikoiset -televisiosarjan kertojan roolista vuonna 1987. Kinnusta ei ole huomioitu Betoni-Jussillakaan, joka ojennettiin tällä kertaa Hannele Laurille. Lauri on näytellyt sivuosia parissakymmenessä elokuvassa, pääasiassa Spede Pasasen tuotannoissa, viimeisen runsaan neljänkymmenen vuoden aikana. Aiempia Jussi-palkintoja hänellä ei ole.

Parhaan naispääosan Jussin sai Oona Airola roolistaan Omassa maassa, joka oli hänen vasta toinen elokuvaroolinsa. Jo esikoisrooli Hymyilevässä miehessä (2016) toi nuorelle kokkolalaisnäyttelijälle parhaan naissivuosan Jussin.

 

Filmiauran jäsenistö koostuu pääasiassa elokuvantekijöistä, tuotanto- ja jakeluportaan väestä sekä tiedottajista ja toimittajista.

 

Jussi-palkitut 2019:

PARAS ELOKUVA:
tyhjiojulisteTyhjiö, tuottaja Aleksi Salmenperä
OHJAUS:
tyhjiojulisteAleksi Salmenperä elokuvasta Tyhjiö
KÄSIKIRJOITUS:
holmonuorisydanjulisteKirsikka Saari elokuvasta Hölmö nuori sydän
MIESPÄÄOSA:
ihmisenosajulisteHannu-Pekka Björkman elokuvasta Ihmisen osa
NAISPÄÄOSA:
omamaajulisteOona Airola elokuvasta Oma maa
NAISSIVUOSA:
ilosiaaikojamielensapahoittajajulisteSatu Tuuli Karhu elokuvasta Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja
MIESSIVUOSA:
suomenhauskinmiesjulistePaavo Kinnunen elokuvasta Suomen hauskin mies
KUVAUS:
juicejulisteAarne Tapola elokuvasta Juice
LEIKKAUS:
tyhjiojulisteSamu Heikkilä elokuvasta Tyhjiö
LAVASTUSSUUNNITTELU:
omamaajulisteAntti Nikkinen elokuvasta Oma maa
ÄÄNISUUNNITTELU:
tyhjiojulisteTuomas Klaavo elokuvasta Tyhjiö
PUKUSUUNNITTELU:
juicejulisteSusse Roos elokuvasta Juice
MASKEERAUSSUUNNITTELU:
juicejulisteRiikka Virtanen elokuvasta Juice
DOKUMENTTIELOKUVA:
yrittajajulisteYrittäjä, ohjaaja Virpi Suutari, tuottajat Joonas Berghäll ja Satu Majava
LYHYTELOKUVA:
Star Shaped Scar, ohjaajat Virva Kunttu ja Vuokko Kunttu
BETONI-JUSSI:
Hannele Lauri
MUUT PALKITUT:
ELISAN KUNNIAKIRJA YLEISÖN SUOSIKILLE:
Veljeni vartija
NORDISK FILMIN 20 000:n EURON RAHAPALKINTO:
Aleksi Salmenperä ja Samu Heikkilä elokuvasta Tyhjiö

Ensi-illat

Keskiviikko 17.7.

leijonakuningasjuliste

Perjantai 19.7.

childsplayjul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

poikajailves19juliste pelikaanimies19juliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja