Työ- ja elinkeinoministeriön alainen Business Finland myönsi av-alan tuotantokannustinjärjestelmän avustusta viime vuonna 13:lle elokuva- ja tv-alan tuotantoyhtiölle, joista kymmenen on suomalaisia firmoja ja kolme ulkomaisia tuotantoyhtiöitä.

Ulkomaisista tuotantoyhtiöistä avustusta saivat norjalainen Handmade Films in Norwegian Woods, ruotsalainen Nice Drama ja brittiläinen Walt Disney EMEA Productions Limited.  Suomalaisista yhtiöistä tukea saivat Dionysos Films Oy, Euphoria Films Oy, Fire Monkey Productions Oy, Fisher King Oy, Kaiho Republic Oy, Marianna Films Oy, MRP Matila Röhr Productions Oy, Snapper Films Productions Oy, Warner Bros. International Television Production Finland Oy ja Zodiak Finland Oy.

Ennen vuotta 2019 av-alan kannustinjärjestelmän avustusta saattoi saada vain, mikäli hankkeen rahoituksesta vähintään puolet oli muuta kuin julkista rahoitusta. Tämä sääntö poistui vuoden 2019 alusta, joten esimerkiksi Elokuvasäätiöltä yli puolet budjetistaan saanut hanke voi nyt saada avustusta myös av-alan tuotantokannustinjärjestelmästä.

Business Finland ei kerro jakamistaan avustuksista muuta kuin tuotantoyhtiön nimen ja vuoden, jolloin avustusta on annettu. Tuotantokannustinjärjestelmän vuosittainen budjetti on noin 10 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 av-alan kannustinjärjestelmästä annettiin avustusta yhteensä 9 549 606 euroa. Tuolloin tukea sai seitsemäntoista tuotantoyhtiötä, joista kaksi oli ulkomaisia.

Business Finlandin aiemmin teettämän vaikuttavuusarvioinnin mukaan kannustinjärjestelmän merkitys on ollut ratkaiseva siinä, että suomalaiset yhtiöt ovat päässeet mukaan kansainvälisiin yhteistuotantoihin. Arviointiraportti ei kuitenkaan kerro, mistä tuotannoista on kyse.

Ensi-illat

Keskiviikko 17.7.

leijonakuningasjuliste

Perjantai 19.7.

childsplayjul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

poikajailves19juliste pelikaanimies19juliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja