raunimollberg1milka
Rauni Mollberg vuonna 1980 Milkan aikaan. Kuva: KAVI

Kansainvälisesti menestyneimpiin suomalaisohjaajiin lukeutuvasta Rauni "Molle" Mollbergista (1929–2007) suunnitellaan dokumenttielokuvaa, jonka kehittelyyn Elokuvasäätiö myönsi maaliskuussa 20 000:n euron tuen. Vielä nimeämättömän elokuvan tuottaa Bufo Oy ja ohjaa sekä käsikirjoittaa Veikko Aaltonen, joka on viettänyt viimeisen runsaan vuosikymmenen tv-tuotantojen parissa.

Aaltosen ensimmäisiä töitä pitkän elokuvan parissa oli ohjaajan assitenttina ja yhtenä käsikirjoittajana toimiminen Mollbergin Milkan (1980) tuotannossa. Aaltonen kirjoitti Mollbergin ohjaaman Tuntemattoman sotilaan (1985) käsikirjoituksen yhdessä ohjaajan kanssa; myös kirjailija Väinö Linna otti hieman osaa käsikirjoitustyöhön. Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa Aaltonen toimi Mollbergin apulaisohjaajana. Aaltosen oma ohjaajaura alkoi Tilinteolla vuonna 1987, mutta sekään ei tehnyt loppua hänen ja Mollbergin yhteistyölle.

1990-luvun suomalaisohjaajien kärkikastiin kuuluneen Aaltosen viimeisin pitkän näytelmäelokuvan ohjaustyö Juoksuhaudantie on vuodelta 2004. Kuuden näytelmäelokuvan lisäksi Aaltonen on ohjannut kaksi pitkää dokumenttia, Työväenluokan (2004) ja Paimenet (2005). Parhaan ohjauksen Jussi-palkinnon Veikko Aaltonen sai Isä meidän -elokuvastaan (1993) ja parhaan elokuvan Jussin yhdessä tuottaja Aki Kaurismäen kanssa elokuvastaan Tuhlaajapoika (1992).

raunimollberg1tuntematon
Mollberg Tuntemattoman sotilaan (1985) kuvauksissa. Kuva: VLMedia

Kiistelty Molle

Akateemikko Mollberg aloitti uransa teatterissa ja eteni sieltä televisioteatteriin 1960-luvun alussa. Varsinaista tv-elokuvaa Mollberg alkoi tehdä vuosikymmenen lopulla, ja erinomaisen vastaanoton saaneen Sotaerakon (1972) jälkeen Mollberg ohjasi ja tuotti ensimmäisen teatterilevityselokuvansa, Timo K. Mukan romaaniin pohjautuneen Maa on syntisen laulun (1973). Yli 700 000 katsojaa saanut elokuva meni kaupaksi maailmallekin ja siitä tuli ensimmäinen elokuva, jonka tuottaja maksoi Elokuvasäätiölle saamansa tuotantolainan takaisin. Syntinen laulu keräsi Ruotsin elokuvateattereissa 120 000 katsojaa, enemmän kuin yksikään toinen suomalaiselokuva.

Mollbergin tuotannot kasvoivat elokuva elokuvalta, kulminoituen Ystäviin, tovereihin (1990), joka oli vielä Tuntematonta sotilastakin suurempi ja kalliimpi elokuva. Ystävien, toverien huono yleisömenestys teki lopun Mollbergin suurelokuvista. Pitkään Vesilahdella päämajaa pitänyt Mollberg ohjasi sittemmin enää vain yhden pitkän elokuvan ja muutamia tv-töitä. Vielä elämän loppuvaiheilla hänellä oli suuria suunnitelmia Jääkärin morsiamenkin filmaamiseksi.

Ohjaajana, työnantajana ja ihmisenä Mollberg oli kiistelty – jonkun mielestä pidetty, vihattu tai pelätty. Mollbergin tyttären, Eira Mollbergin, vuonna 2008 ilmestynyt Molle, isäni -kertoo ohjaajan vaikeasta suhteesta lapsiinsa sekä taiteilijaksi itsekin suunnanneen tyttären riittämättömyyden tunteesta ylistetyn ja tunnetun isänsä varjossa.

Cannesin filmifestivaalien Un Certain Regard -sarjan ohjelmistossa nähtiin Mollbergin töistä kaksi suurinta, Tuntematon sotilas vuonna 1986 ja Ystävät, toverit vuonna 1991. Maa on syntinen laulu esitettiin Berliinin filmifestivaaleilla pääkilpasarjan ulkopuolella vuonna 1974 ja Milka vuonna 1981.

Mollberg voitti neljästi parhaan ohjauksen Jussi-palkinnon sekä vuonna 1981 parhaan tuottajan palkinnon siihenastisesta tuotannostaan.

milka2still
Esa Niemelä ja Irma Huntus elokuvassa Milka. Kuva: VLMedia

Ensi-illat

Perjantai 16.8.

onceuponatimeinhollywoodjuliste pakomuurintakaajul

innadeyardjul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

veeranmaaginenelamajuliste olensuomalainenjuliste tottumiskysymysjuliste marianparatiisijuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja