astarisborn2018still2
Lady Gaga ja Bradley Cooper ovat kansan mieleen. Kuva: Warner Bros.

Bradley Cooperin ohjaama A Star Is Born on kerännyt tähän päivään mennessä 101 120 katsojaa, kun taas Yarrow Cheneyn ja Scott Mosierin ohjaama The Grinch -animaatio on pyörinyt 106 608:lle katsojalle. Molempien elokuvien menestys on tullut yllätyksenä, ainakin, jos niiden katsojalukuja vertaa samojen aiheiden aiempiin elokuvasovituksiin.

Cooperin elokuvan pohjana on William A. Wellmanin Tapahtuipa Hollywoodissa (1937), jonka ensimmäisen uudelleenfilmatisoinnin George Cukor ohjasi vuonna 1954 ja toisen Frank Pierson vuonna 1976. Wellmanin elokuva sijoittuu nimensä mukaisesti Hollywoodiin ja kertoo uransa huippuhetket nähneen miesnäyttelijän (Fredric March) ja nuoren naistulokkaan romanssista (Janet Gaynor). Cukorin elokuva pysyy sekin Hollywoodissa, mutta koska naispääosassa on Judy Garland, on musiikilla suuri osa elokuvassa. Miespääosan näytteli James Mason.

Piersonin elokuvan tapahtumat on Cooperin oman tapaan sijoitettu musiikkimaailmaan: entinen rock-tähti ja matkalla maineeseen oleva naislaulaja rakastuvat, pääosissa Kris Kristofferson ja Barbra Streisand. Ohjaaja Pierson tunnettiin paremmin käsikirjoittajana Lannistumattoman Luken (1967) ja Hikisen iltapäivän (1975) kaltaisista tulevista klassikoista.

tahtionsyntynyt1976still1
Kris Kristofferson ja Barbra Streisand elokuvassa Tähti on syttynyt (1976). Kuva: Warner Bros.

Wellmanin varhainen Technicolor-elokuva ja Cukorin CinemaScope-filmi valmistuivat ennen kuin Suomessa aloitettiin virallinen katsojatilastointi, joten niiden katsojalukuja ei ole saatavilla. Piersonin vuoden 1976 sovitus saapui Suomen valkokankaille huhtikuussa 1977 ja keräsi 78 102 katsojaa. Tulos ei ollut lainkaan kehnompi: se jäi täpärästi vuoden kahdenkymmenen kärjen ulkopuolelle ja meni paremmin kuin valtaosa Streisandin muista elokuvista.

Uusin A Star Is Born on 43-vuotiaan Cooperin esikoisohjaus ja myöskin hänen ensimmäinen pääroolinsa kolmeen vuoteen. Naispääosassa nähtävää Lady Gagaa hyödynnetään nyt ensimmäisen kerran suuressa naispääosassa, huomattavan iloisin tuloksin.

Cooper nähdään seuraavaksi Clint Eastwoodin The Mulessa, joka tulee Suomeen tammikuun 11. päivänä. Eastwoodin ja Cooperin edellinen yhteistyö, American Sniper (2014), oli suurmenestys Yhdysvalloissa ja keräsi Suomessakin yli 70 000 katsojaa. Cooperin esikoisohjaus on kuitenkin saanut Suomessa enemmän katsojia kuin yksikään Eastwoodin 17:stä edellisestä ohjaustyöstä: Eastwoodin edellinen yli sadantuhannen katsojan elokuva on Hiljaiset sillat vuodelta 1995.

thegrinch2000still1
Taylor Momsen ja Jim Carrey elokuvassa The Grinch (2000). Kuva: Universal Pictures

Kuinka Hapannaama varasti joulun

Joulu on jo ovella ja joulun aikaan sijoittuvan The Grinch -animaation parasta ennen -päiväys siinä mielessä hyvinkin ajankohtainen, mutta elokuvan menekki Suomessa oli taatusti kaikille mieleinen. Dr. Seussin lastenkirjaan pohjautuva animaatio on kerännyt yli 105 000 katsojaa, kun saman aiheen aiempi filmatisointi jäi siitä noin puoleen: Ron Howardin ohjaama ja Jim Carreyn tähdittämä The Grinch (2000) sai vain 57 223 katsojaa. Sen sijaan Yhdysvalloissa Howardin live action -sovitus Seussin aiheesta oli mahtava hitti: 47,3 miljoonaa katsojaa teki siitä vuoden 2000 suurimman yleisömenestyksen.

Universal Pictures tuskin osasi odotaa Howardin The Grinchin menevän Euroopassa niin huonosti kuin se lopulta meni: kokonaiskatsojamäärä jäi alle kymmenen miljoonan. Carreyn parista edellisestä hitistä Tom Shadyacin Valehtelija, valehtelija! -komedia (1997) sai liki 12 miljoonaa ja Peter Weirin vähän vakavampi ja taatusti syvällisempi The Truman Show (1998) lähes 13 miljoonaa katsojaa.

Howardin The Grinchin jälkeen Seussin vetovoimaa kokeiltiin myös Mike Meyersin tähdittämällä Katti-elokuvalla (2003), joka kriitikoiden täystyrmäyksestä huolimatta menestyi hyvin Yhdysvalloissa, mutta sai Suomessa vain 6 833 katsojaa. Sen jälkeen Seussia on filmattu vain animaatioina: Horton! (2008) sai 83 721 ja The Lorax (2012) puolestaan 69 158 katsojaa.

Ensimmäisen The Grinch -elokuvan alkuperäinen englanninkielinen nimi on How the Grinch Stole Christmas, mutta Suomessa se lyheni pelkäksi The Grinchiksi ("hapannaama"). Dr. Seussin kirjoja ei ole suomennettu, mikä ei varmasti auttanut yleisön mielenkiinnon herättämisessä. Sen lisäksi The Grinch tuli Suomen valkokankaille vasta joulukuun ensimmäisenä päivänä, jolloin jouluelokuvan paras "sesonki" jäi kovin lyhyeksi.

ILMOITUS

banneri suom

ILMOITUS

Ensi-illat

Keskiviikko 26.6.

lemmikkiensalainenelama2jul annabellecomeshomejul

Perjantai 28.6.

yesterdayjul 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

poikajailves19juliste pelikaanimies19juliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja