pessijaillusia5411still
Doris Laine ja Heikki Värtsi (1931–2013) elokuvassa Pessi ja Illusia. Kuva: Kansan Elokuva

Mittavan uran balettitanssijana tehnyt Doris Laine kuoli lauantaina 87-vuotiaana. Laineen kuolemasta kertoo muun muassa Kansallisooppera. Laine oli syntynyt  Helsingissä 31. lokakuuta 1931 ja aloittanut uransa balettitanssijana jo 15-vuotiaana.

Laineen ura elokuvan palveluksessa jäi kahteen elokuvaesiintymiseen 1950-luvun alkupuoliskolla. Perjantaina kuolleen Matti Kassilan Radio tekee murron -elokuvassa (1951) Laineella oli pieni avustajatehtävä ravintolakohtauksen tanssijana, mutta Jack Witikan Pessissä ja Illusiassa (1954) Laine näytteli Illusian roolin. Kyseessä oli Suomen ensimmäinen balettielokuva. Suomalaisessa Oopperassa työskennellyt Witikka otti elokuvan pääosiin entisessä työpaikassaan Pessin ja Illusian tähtinä nähdyt Doris Laineen ja Heikki Värtsin. Vaatimattomat resurssit ja liian pieni kuvausstudio johtivat elokuvallisessa mielessä vaatimattomaan lopputulokseen.

Pessistä ja Illusiasta tehtiin uusi elokuvaversio 30 vuotta myöhemmin, mutta tuolloin pohjana oli Yrjö Kokon romaani eikä Ahti Sonnisen siitä tekemä baletti.

Ensi-illat

Perjantai 16.8.

onceuponatimeinhollywoodjuliste pakomuurintakaajul

innadeyardjul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

veeranmaaginenelamajuliste olensuomalainenjuliste tottumiskysymysjuliste marianparatiisijuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja