kotimaiset18
SES:n tuotantotukea saaneet kotimaiset näytelmäelokuvaensi-illat vuodelta 2018 (Arytmia puuttuu kuvasta)

Tällä vuosikymmenellä teatterilevitykseen on tullut noin 310 pitkää kotimaista näytelmä-, dokumentti- ja animaatioelokuvaa, mikä on suomalaisen elokuvan yli satavuotisen historian ylivoimainen ennätys. Mikäli loppuvuoden 2018 ja ensi vuoden aikana valmistuu vielä yhteensä reilut kolmekymmentä kotimaista elokuvaa, on 2010-luvun aikana tullut ensi-iltaan enemmän pitkiä kotimaisia kuin 1990- ja 2000-luvuilla yhteensä. 1990-luvulla ensi-iltoja oli noin 175 ja 2000-luvulla noin 165.

Ennen 2010-lukua yli kahden sadan ensi-illan on päästy vain 1950-luvulla, jolloin pitkiä kotimaisia valmistui noin 215 kappaletta. Tuolloinkin kotimaisia ensi-iltoja oli noin sata kappaletta vähemmän, vaikka 1950-luvulla oli parhaimmillaan 620 elokuvateatteria ja vuodessa yli 34 miljoonaa elokuvissakäyntiä. 2010-luvulla elokuvasaleja on ollut parhaimmillaan noin 330 ja elokuvissakäyntejä alle yhdeksän miljoonaa.

 

Puolen vuosisadan dokumentit alle kymmenessä vuodessa

Suurin syy kotimaisten ensi-iltaelokuvien räjähdysmäiseen kasvuun – keskimäärin yli 30 ensi-iltaa vuodessa – on tällä vuosikymmenellä vallan ottanut digitaalinen kuvaus- ja esitystekniikka. Se on mahdollistanut "nollabudjetilla" toteutettujen amatöörituotantojen toteuttamisen ja levittämisen, mikä filmiaikakaudella olisi vaatinut jo jonkinlaisia varoja. Ammattilaistuotantoja ei kuitenkaan kuvata markettikameroilla ja niiden optiikalla. Digitekniikka on kuitenkin tehnyt myös dokumenttielokuvien teatterilevityksestä aiempaa riskittömämpää: sekä 1990- että 2000-luvulla teatterilevitykseen tuli runsas kolmekymmentä pitkää kotimaista dokumenttielokuvaa, mutta 2010-luvulla ensi-iltoja on ollut jo yli yhdeksänkymmentä. Tällä vuosikymmenellä valkokankaille on tullut enemmän pitkiä kotimaisia dokumentteja kuin edellisen viidenkymmenen vuoden aikana yhteensä.

Suomen elokuvasäätiön rahoittamien tuotantojen määrässä ei ole tapahtunut kymmenessä vuodessa merkittävää muutosta. Vuonna 2017 Elokuvasäätiö myönsi 76:lle hankkeelle yhteensä noin 14,3 miljoonaa euroa tuotannon ennakkotukena, kymmenen vuotta aikaisemmin 66:lle hankkeelle yhteensä noin 8,2 miljoonaa euroa (inflaatioon suhteutettuna summa vastaa nykyrahassa runsasta yhdeksää miljoonaa euroa).

rikostenruntelema1still
Rikosten runtelema (1915), kotimainen elokuva yli sadan vuoden takaa. Kuva: KAVI

40 kotimaista ensi-iltaa tänä vuonna

Vuonna 2018 teatterilevitykseen on tullut 36 uutta kotimaista elokuvaa, joiden joukossa on kymmenen dokumenttia, kaksi vähemmistöyhteistuotantoa sekä seitsemän ilman Elokuvasäätiön tuotantotukea toteutettua teosta. Viimeiseksi mainituista ainoastaan normaalina ammattilaistuotantona tehty Swingers on saavuttanut mainittavaa menestystä. Loppuvuoden aikana luvassa on vielä neljä kotimaista ensi-iltaa.

Ensimmäisenä pitkänä suomalaisena näytelmäelokuvana on pidetty Teuvo Puron ohjaama Sylviä (1913), jonka kesto oli noin 50 minuuttia. Nykypäivänä pitkän elokuvan alarajana pidetään 60:n minuutin kestoa; tämä raja ylitettiin ensimmäisen kerran jo vuoden 1913 lopulla Konrad Tallrothin Kun onni pettää -elokuvalla.

Ensi-illat

Perjantai 16.8.

onceuponatimeinhollywoodjuliste pakomuurintakaajul

innadeyardjul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

veeranmaaginenelamajuliste olensuomalainenjuliste tottumiskysymysjuliste marianparatiisijuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja