tyhjio2still flinkkis
Laura Birn elokuvassa Tyhjiö. Kuva: Peter Flinckenberg / Bufo

Teemu Nikin Armomurhaajan ja Aku Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan lisäksi myös Heikki Kujanpään Suomen hauskin mies ja Aleksi Salmenperän Tyhjiö on ilmoitettu kilpailemaan parhaan vieraskielisen elokuvan Golden Globe -ehdokkuudesta. Kotimaisten elokuvien lisäksi osallistujissa on ruotsalais-tanskalais-suomalainen yhteistuotanto Borg vs McEnroe.

Siinä missä Oscarit jakava AMPAS hyväksyy kustakin maasta vain yhden virallisen ehdokkaan, Golden Globe -kilpaan voi ilmoittaa muut kriteerit täyttäviä elokuvia rajattoman määrän. Nyt kilpaan on hyväksytty kaikkiaan 80 vieraskielistä elokuvaa 49:stä maasta. Varsinaiset ehdokkaat julkistetaan 6. joulukuuta.

Viime vuonna vieraskielisen elokuvan Golden Globe -ehdokkuutta tavoitteli suomalaiselokuvista vain Dome Karukosken Tom of Finland, vuotta aiemmin Juho Kuosmasen Hymyilevä mies ja Selma Vilhusen Tyttö nimeltä Varpu.

Varsinaiseksi Golden Globe -ehdokkaaksi on päässyt vain kaksi kotimaista elokuvaa, Erik Blombergin Valkoinen peura (1952) vuonna 1957 ja Klaus Härön Miekkailija (2015) vuonna 2016. Blombergin elokuva voitti palkinnon, mutta samana vuonna kaikki kategorian ehdokkaat saivat palkinnon.

Suomen elokuvasäätiö on tukenut Tuntemattoman sotilaan Golden Globe -kampanjaa 15 000:lla eurolla. Suomen viralliseksi Oscar-ehdokkaaksi valitun Armomurhaajan Oscar-kampanja sai 50 000:n euron tuen, mikä on puolet elokuvan tuotantotuen määrästä. 

ILMOITUS

banneri suom

ILMOITUS

Ensi-illat

Keskiviikko 26.6.

lemmikkiensalainenelama2jul annabellecomeshomejul

Perjantai 28.6.

yesterdayjul 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

poikajailves19juliste pelikaanimies19juliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja