mullinmallin1kuuslaspedenevaluoma
Bluff Brothers eli Matti Kuusla, Spede Pasanen ja Pentti Nevaluoma elokuvassa Mullin mallin (1961). KAVI

Torstaina kuollut viihteen monitoimimies Matti "Pikkis" Kuusla (1933–2018) oli suurelle yleisölle tuttu ennen kaikkea televisiotyöstään, mutta näyttelijäpariskunta Arvo ja Irja Kuuslan pojalla oli myös värikäs elokuvaura. Kuuslan isä oli järjestäjänä Suomen Filmiteollisuus Oy:ssä, jonka johtaja T. J. Särkkä antoi kuusivuotiaalle Kuuslalle tämän ensimmäisen elokuvaroolin J. L. Runebergin poikana suurelokuvassa Runon kuningas ja muuttolintu (1940). Siitä alkoi Kuuslan 1990-luvulle saakka jatkunut "ura" pienten roolien näyttelijänä, kaikkiaan noin 40:ssä elokuvassa.

Kuusla nähtiin vuosien varrella joko hyvin pienissä rooleissa tai vain avustajatehtävissä muun muassa Edvin Laineen Tuntemattomassa sotilaassa (1955), Ville Salmisen Evakossa (1956) ja Särkän 1918:ssa (1957). 1950-luvulla elokuvanäyttelijöiden ja -avustajien palkkiot maksettiin sen perusteella, monessako kuvassa he olivat mukana. Mikäli kuvassa näkyi avustajalta vaikka vain olkapää, sekin oikeutti kuvapalkkioon. Aarne Tarkaksen Villin Pohjolan (1955) kuvauksissa Kuusla ja toinen nuori sälli, Pertti "Spede" Pasanen, pyrkivät kasvattamaan tiliään änkemällä mahdollisimman moneen kuvaan. Kaksikko ystävystyi kuvaussihteerin kanssa, otti selvää kuvaussuunnitelmasta ja sen perusteella riensivät mukaan molempiin kuvaussuuntiin. Pasasen myöhemmin kertoman tarinan mukaan hänet nähtiinkin sitten lännentarinassa sekä hirtettävänä että omien hirttäjäistensä yleisössä.

Pasanen, Kuusla ja Pentti Nevaluoma muodostivat humoristisen Bluff Brothers -yhtyeen, joka nähtiin Veikko Itkosen revyyelokuvassa Mullin mallin (1961) ja myöhemmin Speden tv-ohjelmissa.
 
Televisiolle Kuusla työskenteli vuodesta 1958 lähtien. Vuonna 1965 hän, Jukka Virtanen ja Aarre Elo tekivät televisioon lyhyen komediaelokuvan nimeltä Lumilinna, joka lähetetiin Sveitsiin kansainvälisille tv-festivaaleille, mistä se korjasi pääpalkinnon. Suomalaisen tv-tuotannon ensimmäinen kansainvälinen palkinto sai runsaasti huomiota Suomessa.
 
 
evakko weckstromkuusla
Pertti Weckström ja Matti Kuusla pikkurooleissa Ville Salmisen mestariteoksessa Evakko (1956). KAVI

ILMOITUS

banneri suom

ILMOITUS

Ensi-illat

Keskiviikko 26.6.

lemmikkiensalainenelama2jul annabellecomeshomejul

Perjantai 28.6.

yesterdayjul 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

poikajailves19juliste pelikaanimies19juliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja