noidantappajat1still cm
Vincent Price on valmiina tappamaan noitia. Kuva: Cinema Mondo

Bruce Leen ainoa oma ohjaustyö Lohikäärmeen tie (1973) ja Michael Reevesin pahamaineinen kauhuelokuva Noidantappajat (1968) saavat marras- ja joulukuussa viralliset ensi-iltansa Suomessa. Molempien elokuvien piti tulla Suomen valkokankaille jo 1970-luvulla, mutta tuolloin Valtion elokuvatarkastamo kielsi elokuvien esittämisen. Noidantappajien kieltopäätöksen teki kulttuurivaikuttaja Arvo Salo (1932–2011), joka perusteli päätöstään sillä, että elokuva "pyrkii yksinomaan kauhun herättämiseen". Salo oli myöhemminkin totaalisensuurin vahva kannattaja ja kielsi muun muassa Gary Shermanin Noituutta-kauhuelokuvan (1981) esittämisen.

Lohikäärmeen tie ja Noidantappajat pääsevät nyt valkokankaille Cinema Mondon levittämänä. Helsinkiläisen Cinema Mondon ja ruotsalaisen NonStop Entertainmentin yhteistyön kautta Suomen valkokankailla on jo nähty Dario Argenton kauhuklassikot Verenpunainen kauhu (1975) ja Suspiria (1977), joista edellinen sai ensi-iltansa syyskuussa ja jälkimmäinen viime vuoden lopulla. Argenton elokuvien tapaan Lohikäärmeen tie ja Noidantappajat ovat kaikkien elokuvateattereiden saatavilla, mutta yleisön kannalta on oleellista tietää, että elokuvat pyörivät käytännössä vain erikoisnäytöksinä  tietyissä teattereissa.

Lohikäärmeen tien ensi-ilta on 30. marraskuuta ja Noidantappajien 7. joulukuuta. Lohikäärmeen tiestä on järjestetty jo useampia ennakkonäytöksiä ja Noidantappajatkin nähdään Night Visions -festivaalilla ennen sen virallista ensi-iltaa. Molemmat uutuudet on tekstitetty suomeksi, mutta ne tulevat levitykseen englanninkielisillä nimillään: Lohikäärmeen tie on The Way of the Dragon ja Noidantappajat puolestaan Witchfinder General.

lohikaarmeentie1still cm
Chuck Norris ja Bruce Lee Lohikäärmeen tiellä. Kuva: Cinema Mondo

Lohikäärmeen tiessä Lee näyttelee taistelulajien taitajaa, joka saavuttuaan Roomaan joutuu siellä puolustamaan sukulaistensa ravintolaa paikallisilta rikollisilta. Noidantappajat puolestaan on 1600-luvulle sijoittuva kostotarina noitavainoja lietsovasta sadistista (kauhuelokuvien legenda Vincent Price) ja tälle morsiamensa puolesta kostoa vannovasta nuoresta sotilaasta (Ian Ogilvy).

Molempien elokuvien ohjaajat kuolivat nuorina pian näiden elokuvien valmistumisen jälkeen. Lee, joka tietysti itse näytteli esikoisohjauksensa pääroolin, kuoli seuraavan vuoden puolella aivoödeemaan 32-vuotiaana. Reeves kuoli alkoholin ja lääkkeiden yliannostukseen vain 25-vuotiaana vuonna 1969. Noidantappajat oli hänen kolmas oma ohjaustyönsä ja jäi myös viimeiseksi.


Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja