kaantopiste2stillhblomberg
Laura Birn elokuvassa Kääntöpiste. Kuva: H. Blomberg

Laura Birn nähdään taidemaalari Helene Schjerfbeckin roolissa Antti J. Jokisen suurelokuvassa Helene, joka kertoo Schjerfbeckin ja kirjailija Einar Reuten suhteesta. Reuten roolissa nähdään Johannes Holopainen. Jokisen vaimo Krista Kosonen näyttelee Helene Westermarckia, Pirkko Saisio Schjerfbeckin Olga-äitiä ja Eero Aho Magnus-veljeä sekä Jarkko Lahti Gösta Sundmania.

Rakel Liehun vuonna 2003 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin pohjautuva elokuva on Jokiselle tärkeä. – Helene on elokuvan aiheena ainutlaatuinen ja harvinainen. Sankarimyytin takaa löytyy hyvin moniulotteinen ja kulmikas ihminen. Myös hänen suhteensa Einar Reuteriin on välitön, kaunis ja lopulta hyvin ankara. Hän on taiteilija, joka on seurannut minua vuosikausia piilotajunnassa, ja nyt olen viimeinkin kohtaamassa hänet tässä tarinassa. Helene on minulle toistaiseksi tärkein aiheeni elokuvana. Ohjaajana olen erittäin tyytyväinen, että juuri me tekijät pääsemme toteuttamaan sen katsojille nähtäväksi, Jokinen sanoo levitysyhtiön tiedotteessa.

 

Jokisen omaa tuotantoa

Maaliskuussa kuvausvaiheeseen etenevän Helenen tuotannosta vastaa Jokisen uusi tuotantoyhtiö Finland Cinematic Oy, jolla on toimisto on myös Beverly Hillsissä. Jokisen kanssa elokuvan tuottaa Mikko Tenhunen, joka tunnetaan Aku Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan (2017) tuottajana.

Jokinen yritti viitisen vuotta sitten edellisen tuotantoyhtiönsä Estar Studios Oy:n kautta tuottaa Nicholas of the Northin, Lapissa kuvattavan suuren kansainvälisen yhteistuotantoelokuvan, mutta hanke kaatui lopulta rahoitusvaikeuksiin. Yhtiö asetettiin konkurssiin vuonna 2015.

Helene ei ole vielä saanut Elokuvasäätiöltä tuotantotukipäätöstä. Tuotantoyhtiö on solminut Hyvinkään kaupungin kanssa yhteistyösopimuksen, jonka myötä elokuvaa kuvataan jonkun verran Hyvinkäällä ja elokuvaa on mahdollista hyödyntää Hyvinkään markkinoinnissa. Vastineeksi kaupunki maksaa tuotantoyhtiölle kahden vuoden aikana 50 000 euroa sekä avustaa teknisissä ym. tehtävissä kuvauksia enintään 10 000 euron arvosta. Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen syyskuussa.

Myös Handle Productions Oy:llä on kehitteillä oma Schjerfbeck-elokuvansa, joka myös kuvaa Schjerfbeckin Hyvinkään-aikaa. Elokuvan ohjaajaksi on kiinnitetty Saara Saarela. Tuotantoyhtiön mukaan elokuvan kehittely jatkuu kilpailevasta projektista huolimatta.

Jokinen on ohjannut aiemmin neljä pitkää elokuvaa: brittiläis-yhdysvaltalaisen The Residentin (2011) sekä Solar Films Oy:n tuottaman Puhdistuksen (2012), Kätilön (2015) ja Pahan kukat (2016). 

Ensi-illat

Perjantai 16.8.

onceuponatimeinhollywoodjuliste pakomuurintakaajul

innadeyardjul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

veeranmaaginenelamajuliste olensuomalainenjuliste tottumiskysymysjuliste marianparatiisijuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja