Ulkomaalaisten laatuelokuvien maahantuojana ja hankkijana tunnettu Jussi Kohonen kuoli Helsingissä heinäkuun 2. päivänä. Eero Juhani ”Jussi” Kohonen oli syntynyt Kotkassa 24. elokuuta 1929 ja oli kuollessaan 88-vuotias.

Kohosen elokuvaura alkoi jo nuorena poikana kahdessa kotkalaisessa elokuvateatterissa, joiden hoitajana hänen isänsä työskenteli. Sitä kautta Kohonen palkattiin Suomi-Filmi Oy:öön mainospäälliköksi vuonna 1958. Kohonen vastasi myös ulkomaalaisten elokuvien hankinnasta, valikoiden ohjelmistoon eritoten eurooppalaisia ja yhdysvaltalaisia laatuelokuvia. Kohosen ansiosta Jean-Luc Godardin, François Truffaut’n ja Joseph Loseyn kaltaiset ohjaajat kävivät vierailulla Suomessa.

1960-luvun puolivälissä Kohonen toimi tuotantopäällikkönä kahdessa Suomi-Filmin tuottamassa episodielokuvassa, Aito Mäkisen ja Esko Elstelän ohjaamassa Onnellisissa leikeissä (1964) ja Tunteissa (1965), johon Kalevi Korte, Jaakko Talaskivi, Leena Salokangas ja Asko Tolonen kukin ohjasi oman episodinsa. Kohonen oli tuotantopäällikkönä myös Martti Saarikiven ohjaamassa puolipitkässä Väreitä-filmissä (1965) sekä myöhemmin apulaistuotantopäällikkönä suomalais-neuvostoliittolaisessa Luottamuksessa (1976), jonka Edvin Laine ja Viktor Tregubovitsh ohjasivat.

Myöhemmin Kohonen perusti oman yhtiönsä ja toimi neuvostoliittolaiselokuvia maahantuoneen Kosmos-Filmi Oy:n alihankkijana. Työnsä kautta Kohonen tapasi merkittävän joukon aikansa merkittävimmistä eurooppalaisista elokuvantekijöistä, joista läheisimpiin lukeutui venäläisohjaaja Andrei Konchalovski, joka kirjoitti kaksi elokuvakäsikirjoitustaan Kohosen vieraana ollessaan.

Ensi-illat

Perjantai 28.2.

erityisetjuliste eramaankutsujuliste

theinvisiblemanjuliste sonicthemoviejuliste

uskomatonluolapelastusjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elamaakuolemanjalkeenjuliste aikajonkasainjuliste2 nakemiinneuvostoliittojuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja