ironskythecomingrace2
Lara Rossi elokuvassa Iron Sky: The Coming Race. Kuva: Iron Sky Universe Oy

Levitysyhtiö SF Studios ilmoitti tänään Iron Sky: The Coming Racen uudeksi ensi-iltapäiväksi ensi tammikuun 16. päivän. Elokuvan ensi-iltaa on siirretty jo kolmasti: alun perin sen piti tulla teattereihin syksyllä 2017, sitten ensi-ilta siirtyi tämän vuoden helmikuulle ja siitä edelleen elokuulle.

Elokuvan ensi-illan viivästymisen syynä olivat rahoitusvaikeudet. Jo vuonna 2015 Belgiassa kuvatun elokuvan ongelmat alkoivat jälkituotantovaiheessa, jolloin levittäjän tiedotteen mukaan tuotantoyhtiön rahat loppuivat kesken. Kun lisärahoitus saatiin, tuotantoyhtiöt Blind Spot Pictures Oy ja Iron Sky Universe Oy joutuivat keskelle suomalaisittain poikkeuksellista oikeustapausta, jossa neljä elokuvan CGI-tehosteiden luontiin osallistunutta henkilöä haastoi tuotantoyhtiöt oikeuteen syyttäen tekijänoikeuksien rikkomisesta ja vaatien tekijänoikeuksien tunnustamista. Kantajien mukaan heille oli syntynyt tekijänoikeus Iron Skyssa nähtäviin tiettyihin aluksiin ja vastaaviin teoksiin, joita tuotantoyhtiöt olivat luvattomasti käyttäneet muuhun kuin alun perin sovittuun tarkoitukseen. SF Studiosin tiedotteen mukaan oikeuskanne johti rahoittajien perääntymiseen. Toukokuussa markkinaoikeus antoi ratkaisunsa vastaajien hyväksi, mutta tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tuotantoyhtiöt ovat sittemmin saaneet uusia rahoittajia, joiden ansiosta elokuva voidaan saattaa valmiiksi. Uusina rahoittajina ovat mukana yhdysvaltalainen 120db Films -elokuvarahoitusyhtiö ja suomalaisia yksityisiä sijoittajia, joita edustavat Aku Louhimiehen Tuntematonta sotilasta (2017) rahoittaneet Ari Tolppanen ja Mikko Leino sekä Visionplus Oyj:n Jari Tuovinen, joka osallistui Jalmari Helanderin Big Gamen (2014) rahoitukseen.

Iron Sky: The Coming Racen alkuperäinen budjetti oli 16,7 miljoonaa euroa, josta Elokuvasäätiön tuotantotuen osuus on miljoona euroa. Levittäjän tiedotteen mukaan elokuva on maksanut "yli 20 miljoonaa dollaria", eli vähintään 17,1 miljoonaa euroa.

Ensimmäisen jatko-osan rahoitusvaikeuksista huolimatta sarjan kolmas osa on jo jälkituotantovaiheessa. Kiinalaisten rahoittaman ja Kiinassa kuvatun Iron Sky: The Arkin pääosissa nähdään Andy Garcia, Udo Kier ja Malla Malmivaara.

Kaikki kolme Iron Skyy -elokuvaa ovat Timo Vuorensolan ohjaamia ja Tero Kaukomaan tuottamia.

 

Ensi-illat

Perjantai 28.2.

erityisetjuliste eramaankutsujuliste

theinvisiblemanjuliste sonicthemoviejuliste

uskomatonluolapelastusjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elamaakuolemanjalkeenjuliste aikajonkasainjuliste2 nakemiinneuvostoliittojuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja