papillon2017still1
Rami Malek ja Charlie Hunnam, Papillonin (2017) päänäyttelijät. Kuva: Future Film

Franklin J. Schaffnerin ohjaaman Papillonin (1973) viime vuonna valmistunut uudelleenfilmatisointi saa Suomen-ensi-iltansa syyskuun 14. päivänä. Future Filmin levittämä uusi Papillon on tanskalaisen Michael Noerin ohjaama ja sen pääosissa nähdään Rami Malek ja Charlie Hunnam.

Elinkautisvanki Henri Charrièren omaelämäkertaan pohjautuvan alkuperäisen Papillonin pääosissa nähtiin kaksi aikansa suurinta tähteä, Steve McQueen (1930–1980) ja Dustin Hoffman (s. 1937). Apinoiden planeetasta (1968) ja Panssarikenraali Pattonista (1970) tunnetun Schaffnerin (1920–1989) ohjaama kaksi- ja puolituntinen suurelokuva kuvattiin reilun kolmen kuukauden aikana viidessä eri maassa. Elokuvan budjetti oli 12 miljoonaa dollaria, nykyrahassa noin 58:n miljoonaa euroa.

McQueenilla oli takanaan toistakymmentä vuotta kassamagneettina ja Hoffman oli Miehuuskokeen (1967) myötä tullut koko maailman tietoisuuteen. Molemmat olivat juuri ennen Papillonia tehneet töitä Sam Peckinpahin kanssa: Hoffman näytteli Olkikoirissa (1971) ja McQueen Pakotiessä (1972).

papillon73still1
Steve McQueen ja Dustin Hoffman, Papillonin (1973) legendat. Kuva: Columbia Pictures

Papillon oli Yhdysvalloissa vuoden 1973 ensi-illoista neljänneksi katsotuin. Menestys oli Euroopassa yhtä suurta: Saksassa se oli vuoden katsotuin elokuva 8,5:llä miljoonalla ja Ranskassa yhdeksänneksi katsotuin 3,8:lla miljoonalla katsojallaan. Espanjassa elokuva menestyi loistavasti keräten 3,5 ja Italiassa seitsemän miljoonaa katsojaa. Isossa-Britanniassa se oli vuoden viidenneksi katsotuin. Kuitenkaan tuskin missään muualla Papillonin menestys oli niin suuri kuin Suomessa. Tammikuun 25. päivänä 1974 Suomen-ensi-iltansa saanut elokuva pyöri vuosikaudet Suomen elokuvateattereissa ja keräsi peräti 759 301 katsojaa. Vuonna 1972 alkaneen virallisen katsojatilastoinnin historian aikana Papillonin ohi ovat menneet vain Milos Formanin Yksi lensi yli käenpesän (1975), James Cameronin Titanic (1997) ja Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas (2017).

Rakastetun Papillonin uudelleenfilmatisointi sai ensi-iltansa Toronton filmifestivaaleilla viime syyskuussa. Kumpikaan filmatisoinneista ei ole studioelokuva, vaikka Schaffnerin elokuvan levittämisestä vastasivat Allied Artistsin ja Columbia Picturesin kaltaiset suuret yhtiöt. Uuden Papillonin yhdysvaltalainen levittäjä on indie-elokuviin erikoistunut Bleecker Street, ja Suomessa elokuvan levittää eurooppalaisiin laatuelokuviin ja eri mantereilla tuotettuihin indie-elokuviin erikoistunut Future Film.

Uudessa Papillonissa Hoffmanin saappaisiin astuva Rami Malek nähdään pian Freddie Mercuryna Bohemian Rhapsodyssa, joka saa Suomen-ensi-iltansa marraskuun 2. päivänä. McQueenin roolissa Charrièrenä nähtävä Hunnam on näytellyt viimeksi Guy Ritchien King Arthur: Legend of the Swordissa (2017) ja James Grayn The Lost City of Z:ssa (2016), joka tuli Suomessa suoraan tallennelevitykseen.

Universal Sony Home Entertainment julkaisee alkuperäisen Papillonin uuden Blu-ray-tallenteen syyskuun 3. päivänä.

Ensi-illat

Keskiviikko 11.12.

ilmestyskirjanytjuliste

Perjantai 13.12.

westernstarsjuliste jouluiloaukrainaanjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

jouluiloaukrainaanjuliste terasleiditjuliste helenejuliste2 heinahattuvilttitossujaarhakkakoululainenjuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja